Български автори,  История,  Традиции

Тайните на рижавите, или живот със слънце в косите

Още от древността те са били обект на по-специално отношение от околните

19.10.2010г., в.Дума / брой: 240, автор: Альона Нейкова, взето от: https://duma.bg/taynite-na-rizhavite-ili-zhivot-sas-slantse-v-kosite-n6034

Според вярванията и убежденията на повечето народи рижавите хора се смятат за белязани от специалния печат на съдбата. И до ден-днешен за мнозина цветът на косите им си остава неразкрита и странна тайна, дори нонсенс. Притежателите на прически, погалени от слънцето, се приемат едва ли не като специален народ, не приличащ на никого.

Нерядко на тях тихомълком им завиждат, а понякога дори инстинктивно се опасяват. От рижавите като че ли извира нещо невидимо, което кара останалите да бъдат непрекъснато нащрек в общуването с тях. Уникалният огнен цвят на косите им по магичен начин е привличал околните, а това невинаги е имало положителни последици за притежателите им.

И не напразно тези хора се смятат за изключително непредсказуеми. Колкото и да се стремят да изглеждат дружелюбно, да излъчват страхотен интелект и да притежават незабравимо чувство за хумор, всички усещат, че рижавите притежават уникален, трудно сдържан, наистина ядрен темперамент. Те самите се смятат за по-специални, дори за избрани. Не им липсва и високомерие. А и трудно прощават, ако някой дръзне да ги критикува…

Учените обаче отдавна са намерили отговор на въпроса за перманентната предпазливост, която обзема хората, щом се срещнат с човек, чиито коси са огнено-оранжеви. Обяснението е много тривиално -рижавият, както и червеният цвят са съществени дразнители на главния мозък както за притежателите им, така и за онези, които ги гледат.

Силна енергия, страст, хиперактивност, дори агресивност са само някои от характерните черти на индивидите, целунати от слънцето. Ако се поровим в някои исторически факти, ще видим, че още в миналото рижавите често са били обект на по-специално внимание. Например древните египтяни са ги принасяли в жертва на бога Амон Ра, за да измолят добра реколта, тъй като според поверието златистият цвят на косите им олицетворявал духа на зърното, сиреч хляба.

В древен Рим пък рижавите глави се смятали за знак за благороден произход. А жрицата непременно трябвало да има зелени очи и огнени коси. В средневековна Европа всички жени с оранжеви коси и лунички били обявявани за дъщери на дявола, наричани вещици и обвинявани в разюзданост, магьосничество и общуване с мъртвите.

Във Франция рижавите са били или боготворени, или преследвани. Мъжете с „огнени“ глави са смятани за много смели и безстрашни. В редиците на келтските воини имало доста рижави. А в Шотландия и Ирландия такива мъже и до ден-днешен са на почит…

Съвременните учени обаче са изследвали генезиса на този изключително въздействащ цвят на косата. Експерти от оксфордския Институт по молекулярна медицина твърдят, че още неандерталците са били рижави.

Според британски биолози възрастта на гена, отговарящ за „златната“ глава, по-светлата кожа и луничките, варира от 50 до 100 хил. години. По лабораторен начин е доказано, че мъжете с рижави коси са по-чувствителни към болка, а жените, напротив, почти не я усещат.

Някои специалисти пък са на мнение, че представители на силния пол се възстановяват доста по-бързо в болницата, ако за тях се грижи медицинска сестра с оранжева фризура.

Пресметнато е, че днес най-много рижави живеят в Ирландия и Шотландия – 11%, в скандинавските страни – 5 на сто, а в Южна Европа – по-малко от 1 процент. Може да се срещнат още в Англия, Австралия и в САЩ.

Всяка от тези страни има собствена статистика за притежателите на натурални рижави прически, като всъщност те не са повече от една трета от всички жители на Земята. С естествени оранжеви коси обаче са само 1-3% от цялото население на планетата.

Сред славянските народи близо 80 човека на всеки хиляда души са със златист цвят на главата. А най-голям брой рижави има сред удмуртите. Едно от племената на Кезския район в Русия дори така се казва – „горд“, което означава „рижав“.

Удмуртската република претендира за първенство в световен мащаб в надпреварата за най-многобройно население със златни коси. В тази местност има специален ВИП клуб на рижавите и се организират традиционни Рижави фестивали.

По време на празниците се избират най-рижави семейства, най-рижави бради, най-рижави красавици, най-рижави деца… А на тези, чиито коси за съжаление не са целунати от слънцето, се предоставя възможност да се включат в тържествата, като си сложат перуки със съответен цвят или направо си пребоядисат прическите в съответните тонове на оранжевото.

От Христос до Джулия Робъртс

https://s.rozali.com/p/j/u/julia3-5086-500x334.jpg
https://novini.rozali.com/lifestyle/djuliia-robarts-otkazva-da-prisastva-na-svatbata-na-sestra-si.html

Калифорниецът Стивън Дъглас основава Международен съюз на рижавите през 1983 г. Твърди се, че в уникалната организация членуват близо 12 млн. притежатели на „слънчеви“ прически от цял свят. Официалният орган на съюза е списанието „The Redhaired“, като своеобразният рупор на рижавите пропагандира забележителния принос и увлекателно разказва за живота и дейността на прочути личности с огнени коси.

Сред тях е Спасителят Исус Христос, както и Юда Искариотски, императорът Нерон, Бисмарк, известният норвежки викинг Ерик Рижавият и синът му Лейф Щастливият, Галилео Галилей, Христофор Колумб, маркиз Дьо Сад, Фридрих Барбароса, Кромуел, Антонио Вивалди, Леонардо да Винчи, английската кралица Елизабет I, Тициан, Роден, Марк Твен, Сара Бернар, няколко американски президенти, започвайки от най-първия – Джордж Вашингтон, нефтеният магнат Джон Рокфелер, Йосиф Сталин, основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс и редица други.

Ако попитате съвременниците ни за най-известните притежатели на коси с цвета на слънцето, повечето ще се сетят за някои холивудски звезди.

Аристократично бледа кожа, зелени очи, бухнала рижава прическа – такава е оригиналната визия на актрисата Никол Кидман. От малка тя е ненавиждала цвета на косата си и, колкото и да е странно за мнозина, изобщо не е била харесвана от момчетата в училище.

Чаровницата обаче решава да стане актриса, очарова и телевизионната аудитория с появата си на малкия екран, а след това превзема и киното. В последно време тя смени рижавата си коса на платиненоруса, но мнозина се надяват, че ще се върне към натуралния си цвят.

Джулия Робъртс пък е блондинка по рождение. Но в култовия филм на Гари Маршал „Хубава жена“ нейната героиня е рижава. И именно като такава я възприемат повечето зрители – с яркооранжеви коси.
Слънцето обича и хулиганката Линдзи Лоън – луничките по лицето и тялото, както и огненият цвят на прическата й го потвърждават безапелационно. Но и тази знаменитост трудно може да бъде хваната в кадър като рижава дама.

Джери Халиуел – Уикипедия

В края на 90-те години на миналия век на музикалната сцена не е имало по-ефектна красавица от пухкавото девойче с ярки коси, пеещо в модерната тогава момичешка група „Спайс гърлс“. След като Гери Халиуел започва солова кариера, тя не само отслабва, но и се пребоядисва в блондинка. Е, харесвана е и като русокоска, но надали феновете ще забравят рижавата й прическа.

Една от най-талантливите холивудски актриси, номинираната за „Оскар“ – Джулиън Мур – учудва мнозина и с това, че отказва да смени цвета на косата си. Почти във всички филми чаровницата изпъква с рижавата си фризура, която изключително много й отива.

Освен с природна грация и естествено обаяние Кейт Бланшет може да се похвали и с коси с цвета на слънцето. Рижавата й къса прическа привлича не само вниманието на феновете, но и на американските кинодейци – преди няколко години са й връчили първия й „Оскар“.

Ако вярвате в легенди…

Лилит
https://dama.bg/article/eva-ne-e-purvata-zhena-na-adam-istinskata-istoriia-za-lilit/23260

Според легендите първата жена на Адам не била изкусителката Ева, а красавицата Лилит, създадена от Господ от парче рижава глина и надарена с пищна огнена грива. Семейният им живот обаче се провалил в самото начало – още на втория ден Лилит започнала да се бори за равноправие между половете, основавайки се на безспорния факт, че Бог е създал и мъжа, и жената от еднаква глина.

Наложило се Господ спешно да поправи грешката си, да приспи Адам, да му вземе реброто и да му осигури по-покорна жена – Ева, която се оказала доста по-хитра от предишната… Образът на Лилит преминава обаче от юдейска митология в европейска култура и се превръща в символ на коварната прелъстителка, вещица, злия дух.

Една древна арабска легенда гласи, че преди човека Аллах е създал от огъня дух, когото нарекъл джин. Но тъй като творението на всевишния започнало да проявява непослушание, било изпратено на заточение под земята. Жената на човека обаче съгрешила с джина и му родила дете с рижави коси – прародителя на всички огнени личности.

Fairy - Wikipedia
Шотландска фея
https://en.wikipedia.org/wiki/Fairy

Старинно шотландско поверие гласи, че феите, живеещи в други светове, може да бъдат забелязани само заради огнените им гриви. Те понякога се влюбват в земляните и от чувствата им се раждат хора с рижави коси. Смята се, че те притежават свръхестествени способности и владеят тайните на магията…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *