Български автори,  История,  Келтски свят

Портата между Изтока и Запада

Ниш – историческа въртележка с кулинарен привкус

27.03.2018г., в.Дума, бр.59, автор: Боряна Борисова, взето от: https://duma.bg/portata-mezhdu-iztoka-i-zapada–n163590

Ако се чудите къде да се разнообразите през почивните дни, можем да ви дадем жокер. Само на 160 км от София, в западна посока, може да направите чудесен уикенд с исторически и кулинарен привкус. Става дума за град Ниш, който съчетава по оригинален начин гостоприемство по съседски, приятна атмосфера и социалистическа загадъчност.

Някои сгради в централната част на града ни връщат във времето на соца, но и не само те. Ще се убедите, че цените на много стоки са също доста приемливи за нас, а за качествата и за вкуса на сръбската кухня едва ли някой не знае и не е чувал.

Ниш със своите 220 000 жители е третият по големина град в Сърбия

след Белград и Нови Сад. Уютен и гостоприемен, разположен на река Нишава, с красивата крепост от 18 век, той е доста приятно и магнетично място за разходки.

По водите на Нишава

Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан „Портата между Изтока и Запада“. От древни времена градът е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Той е основан от келтите през трети век преди Христа. Праисторическите жители са го наричали Нависос – градът на Феите.

Интересни забележителности има на всяка крачка, но сред най-интересните са площадът на Освобождението; паметникът на освободителите; сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка; Националният театър; Турската крепост от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско селище под името Найсус; дворецът „Бановина“, построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет.

Нишката крепост

Едноименната крепост е една от най-добре запазените средновековни крепости на Балканите. Разрушавана и възстановявана многократно, тя получава сегашния си вид през 1723 г. когато е изградена с помощта на 40 каменоделци от Константинопол и 400 местни строители.

Има четири големи порти, а вътре е разположен градският парк, населен с кафенета на открито, бирарии, сувенирни магазини и атракции за децата. От висока част на крепостта се открива прекрасна гледка към пълноводната река Нишава и централната пешеходна част на града.

Мястото е предпочитано и радва не само туристи, но и хора от всякаква възраст със своето спокойствие и приятна атмосфера.

Най-ранните заселници по тези места

са от 5000 години преди Христа. Разцветът на града обаче е по времето на Римската империя. По-късно става важна точка по пътя Виа Милитарис от Белград до Истанбул през Ниш, София, Пловдив и Одрин. Роден град е на Константин Велики, чиито думи са „Сердика – това е моят дом“.

Медиана е родното му място в най-известното предградие в Ниш, в източната част до термалните води. През 4 век е построена лятна резиденция, в която и до днес са запазени оригинални мозайки.

Концентрационният лагер Червен кръст (Црвени Крст) е едно от най-добре запазените нацистки съоръжения на Балканския полуостров. Вътре са лежали евреи, комунисти, партизани и сърби по време на нацистката окупация на Сърбия през Втората световна война.

Ще можете да се разходите из общите помещения, да научите историите на лежалите вътре и да надникнете в килиите, чиито подове са били покрити с бодлива тел. По стените все още си личат резките, с които затворниците са броели дните си в плен…

Концентрационният лагер

Другата историческа забележителност е Челе кула или Черепната кула, където са вградени черепите на 952 сръбски въстаници, обезглавени от турския главнокомандващ Хуршид Паша след битката на хълма Чегар над града. През 1809 година 12 000 въстаници с 11 оръдия се изправят мъжествено срещу 40-хилядна редовна турска армия.

Главното сражение става на хълма Чегар, където Стефан Синджилич с 3000 човека взривява с един изстрел барутния склад. Загиват всичките 3000 въстаници и 6000 турски войници. Ако искате да посетите хълма, ще бъдете гостоприемно посрещнати от сладкодумния Селомир Маркович-Селе, който от 30 години, на абсолютно доброволни начала, се грижи за това свещено място.

Приятна изненада ще ви направи и гостоприемното му посрещане с хляб и сол, както почерпката с кафе, ракия, локум и сладки. След това неговият

вълнуващ и емоционално поднесен разказ

ще ви потопи в историята за тежките събития на хълма. А като погледнете скалата насреща, ще видите и фигурата на войводата Стефан Синджелич, който полегнал завинаги, сякаш е останал тук на пост за да брани и в смъртта си хълма Чегар.

Като продължите към центъра на Ниш, на площада ще видите паметника на освободителите, заобиколен от пекарни, кафенета и магазини. На фона на представителните световно известни модни вериги, най-впечатляваща си остава подземната търговска улица, където може да разгледате каквито искате стоки, стига да имате достатъчно време, желание и средства.

Изобилието от дрехи, обувки, сувенири е навсякъде. Но задължително трябва да оставите време за прословутите и много популярни сръбски плескавици, вешалици, ощипци,  удивителни на вид и вкус нещица…

Сърбите се смеят, че при тях няма никакви забрани и затова всичко им е толкова истинско и естествено – от сърце и на корем. Сигурно имат право, кой знае… Можем да споменем само малка част от

запазената марка сръбски деликатеси


които трябва да опитате на място – павлак с паприка, дюлевата, кайсиевата ракия и малиново вино, пушеният кашкавал и вкусната извара. Марковите златиборски колбаси също заслужават особено внимание. Затова с основание тези продукти се превръщат и в цел на посещението на много наши сънародници в западната ни съседка.

Добре известен факт е, че сърбите умеят да се радват на живота и да си доставят радост и положителни емоции. Доказват го музиката, храната, напитките, настроението и усмивките им. Порадвайте им се и вие. И си подарете една освежаваща разходка, само на два часа от София. Струва си, няма да съжалявате.

Ще се върнете заредени с настроение, исторически обогатени около превратностите на исторически битки, спорове, решения на великите сили, договори като бракове по сметка, размествания на пластове и граници, добросъседски омешвания.

Но ние сме само на гости, нали? Зад приятния център и хубавите кръчми на Ниш се крие много повече – няколко пласта история, датираща хилядолетия назад. Културните и историческите паметници доказват и разказват за това, че Ниш е имал ключова роля в историята и че си заслужава да се види тази история досами нашите граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *