Изкуство,  История,  Митология

Кукери, келти, викинги и гали в митични битки на Младежкия хълм

22.06.2019г., автор: Plovdiv Now взето от: https://plovdivnow.bg/plovdiv/kukeri-kelti-vikingi-i-gali-mitichni-bitki-mladezhkiia-halm-20020

Кукери, келти, викинги и гали в митични битки на Младежкия хълм ПРОГРАМА

Кукери, Келти, Викинги и Гали – така се отбелязва езическият празник на лятното слънцестоене. Едно доста по-различно събитие, което ние някак как да пропуснем! Както знаем обичаите свързани с Кукери и Нестинари например, са дълбоко свързани с езическите корени на прабългари, славяни и траки. А именно езически празник е лятното слънцестоене – най-дългият ден в годината на нашето полукълбо.

Атмосферата на фестивала ще е много митична с музика и танци, което ще подслади рязането на глави на вещици в нашата игра.

Lost Age е от онези събития, които не се провеждат често и навсякъде, защото изискват определени дух и атмосфера, които не се намират навсякъде, и които не се поддържат от всички ентусиасти. Един такъв ентусиаст обаче е музикантът и историк Кирил Ненов, който за поредна година отваря портите на миналото и потапя за няколко вечери Пловдив в една съвсем тайнствена за съвремието обстановка, заедно с прилежащите и ценности и особености. Миналогодишното издание се наричаше „Животът на Пловдив през Средновековието“.

Тази година е Lost Age. Lost Age (Изгубеният век) – международен фестивал за история и митология. Събитието е част от културния календар на Пловдив за 2019 година и се осъществява с подкрепата на община Пловдив. Организатор е Фондация „Българско историческо наследство“.

Lost Age е светът на вашето въображение, светът на вашата бленувана реалност! Фестивалът не дели хората на мъже и жени, на млади и стари, на добри и лоши, а само на хора с фантазия и на други. 

Lost Age ще ви срещне с музиканти, писатели, художници, актьори, танцьори, занаятчии и много талантливи творци. Уникалната атмосфера на събитието ще бъде пропита с хипнотизираща и танцувална жива музика. Важен акцент по време на фестивала ще бъде отбелязването на езическия празник на лятното слънцестоене. Ще ви остави без дъх и усещане на незабравимо магическо приключение. Не изпускайте шанса си да покажете своето въображаемо аз.

Lost Age започна в петък и продължава до неделя, 23 юни 2019 г., в парк „Младежки хълм”– Пловдив от 10:00 ч. до 23:00 ч.

Входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *