Български автори,  Език

Защо казваме „автомобил“ и откъде идва това?

04.01.2019г., в.Дума, бр. 2, автор Дума, взето от: https://duma.bg/zashto-kazvame-avtomobil-i-otkade-idva-tova-n182264

Думата “автомобил/automobile” (или “кола/car”), с която наричаме едно от най-важните изобретения в човешката нова история, можеше да да звучи по много по-различен начин. Доста спорове се водят кой е направил първия автомобил, всеки от изобретателите на колесното чудо е използвал различни, понякога доста причудливи имена на на творбата си, но накрая са се наложили имената “автомобил” и “кола”. 

А би могло да звучи като „oruktor amphibolos“ /копач амфибия/, както е нарекъл четириколесното си самодвижещо се парно чудо през 1792-а година изобретателят Оливър Еванс от Филаделфия, Щатите. Всъщност става дума за драга за почистване на пристанището, на която, за да се придвижи от работилницата до водата, изобретателят монтирал четири колела и използвал за задвижването й парен двигател собствена конструкция.

Доста преди него Симоне Мартини – италиански художник от 14-ти век, с добри инженерни познания за времето си, е проектирал на хартия превозно средство, монтирано на четири колела. Всяко колело се задвижвало от отделен човек на ръка със специален предавателен механизъм. Изглеждало добре на хартия, но нямало реално приложение, заради ниската продуктивност на човешката сила. 

За историята остава щастливото обстоятелство, че Мартини не кръстил изобретението си на собственото си име, както правят много изобретатели. Ако го беше направил днес можеше да е доста объркващо – ако ни предложат „мартини“, щяхме да се чудим дали да го пием или караме? И в двата случая може би новините по нашите телевизии, които започват винаги с черната хроника, щяха да звучат в началото така: катастрофа с “копач амфибия” отне три живота или пък “мартини” сгази двама пешеходци… 

Действително историческият принос на дизайна на Мартини е името, което той му е дал – „автомобил“, от гръцката дума, „авто“, (само) и латинската дума „мобилс“ (движещ се). „Кола/car“, от друга страна, идва от древна келтска дума, „carrus“, което означава количка или вагон.

Джордж Селдън, адвокат в Рочестър, Ню Йорк, кандидатства и накрая получава патент за „пътна машина“ през 1879 г. Братята Дюреа (1895г.) наричат своите продукти „моторни вагони“. През 1896 г. Хенри Форд представя експериментална кола с надпис „Квадрицикъл“. Вестниците използват думи като аутометон, моторвиг, олеолокомотив, автокенетик, бъги, моторни превозни средства, аутобейн, автомоторкон, диамот, моториг, моколе, локомобил и безконен превоз. 

През 1895 г. H. H. Koлсаат, издател на вестника Chicago Times-Herald, предлага награда от $500 за най-добро име на моторните превозни средства. Съдиите избират „мотоциклет“ за победител, сред фаворитите на журито и публиката са още „квадрицикъл“ и „петрокар“. Думата „автомобил“ дори не се е споменавала! Но през 1897-а година вестник „Ню Йорк таймс“ пророкува, „… новият механичен вагон с ужасното име – автомобил … е дошъл да остане …“!

Много от думите, които са свързани с автомобилите, идват от французите и френския език – гараж, шофьор, лимузина и шаси са само някои от примерите.

Ford преосмисля предпазните колани 

Има ли смисъл да се изобретява отново колелото? Винаги, ако му се добави някакво ново качество! Именно това е водило специалистите на Синия овал, когато се оглеждат в предпазните колани. И какво ли може да се добави на дългата лента текстил, чиято единствена задача е да задържи тялото при катастрофа и да не му позволи да се удари в нещо в интериора? Оказва се, че може! 

Преди 10 години Ford обяви, че е разработил колани с вградени в тях предпазни въздушни възглавници. Задачата е да се намали натоварването на гръдния кош при рязкото натоварване по време на катастрофа. За разлика от стандартните въздушни възглавници, тези в коланите на Ford се издуват с хладен газ, за да се предпази тялото от изгарянето от традиционните за предпазните възглавници горещи пирогазове. Тези колани се монтират само за задните пътници, напълно са съвместими с детска седалка и контактната им площ с тялото е пет пъти по-голяма, което намалява натоварването при ударното опъване.

Съвсем привични вече станаха седалките и воланът с подгряване. През тази година, обаче от Ford подадоха патентна заявка за … затопляне на коланите. Нагревателният елемент е встроен в текстилната лента и активира загряването в момента, в който щраква закопчалката. Може би следва да очакваме и охладителна функция на коланите за горещите лета?

Засега от Синия овал не съобщават какво възнамеряват да правят с новото си предложение и може би патентът е просто начин да се защити разработката от посегателства на  конкуренцията. Възможно е още разработката да е с бъдещ прицел за топ моделите на Ford и Lincoln, при които подобна екстра би отговаряла на премиум нивото на продукцията. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *