Български автори,  История

Видин – привлекателен и загадъчен град

06.02.2018г., от в.Дума/ брой: 25 автор: Илия БОРИСОВ, взето от: https://duma.bg/vidin-privlekatelen-i-zagadachen-grad-n160252

Снимката на 15 януари 2020 година - Новини

Пъстър и многообразен е този чаровен и уникален град. Разпрострял е територията си в просторите при големия завой на Дунав и на бреговете на река Тимок със сръбската граница. Отстои на 199 км от столицата София и е на няколко десетки километра от съседните градове – Лом, Белоградчик, Кула, Брегово…

Тук е краят на железопътната линия от София през Мездра, Бойчиновци, Брусарци. В по-ново време има фериботна връзка от Видин през Дунав до румънското градче Калафат, оттам – до различни държави в Западна Европа. Градът има стратегическо значение за страната ни и за икономическото й развитие.

Port Vidin - river cruise ship Amadante | Mapio.net

От географските книги и от учените историци знаем, че в миналото, наред със София, Пловдив и Велико Търново, Видин е бил един от най-привлекателните и интересни български градове. Още от ІІІ  век келтите построили на това важно кръстопътно място оживено селище с името Дунония.

След дълги години нашите хора го наименували Бдин, а съседите ни гърци му казвали Видини. При цар Иван Страцимир, след 1360 г., е провъзгласен за столица на самостоятелно българско царство. Осман Пазвантоглу е последният самостоятелен господар на града – 1798-1807г.

Историците разказват, че от онова знаменателно и славно време са останали ярки отпечатъци. Сега те може да се видят навсякъде в притихналия и приглушен областен център. Запазено е очарованието от незабравимото и легендарно минало.

Бабини Видини кули

От всички интересни неща най-интересна е историческата забележителност крепостта „Баба Вида“. Това е рядко срещано в страната ни средновековно отбранително съоръжение. Внушителни са каменните му бастиони и кули, както и многобройните и добре запазени бойници. Всичко е добре съхранено.

Поддържа се в образцов вид. Заради крепостта „Баба Вида“ през всички сезони на годината във Видин се тълпят стотици и хиляди туристи. Те се възрадват на видяното и се възхищават на живописно уредената и поддържана речна дунавска градина и на цветните алеи в нея.

През втората половина на отминалия ХХ век Видин се разви и обогати, превръщайки се в процъфтяващ район в Северозапада. Сега може да се видят великолепно издигнати паметници в различни места на града. Забележителни са джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, Кръстатата казарма,

Историческият музей, театърът, военният клуб, църквите „Св. Пантелеймон“ от 1634 г. и „Св. Петка“ от 1633 г. Има мавзолей на първия български екзарх Антим І. Видин е родно и почитано място на световноизвестния и популярен художник Жул Паскин (Юлиус Пинкас), на много литературни и културни творци.

Стамбол капия

Ако проследим неговата дълга история в развитието на света и човечеството, ще се възрадваме на великолепни подробности. Разлиствайки Евангелието от 1360 г. научаваме от написаното в страниците му, че Видин е бил „велик и многолюден град“. През 1880 г. е наброявал 13 714 жители.

През 1976 г. те са били 54 290 човека. Сега, в новото време, видинчани са се разбягали на различни места у нас и по света. Видин чувствително е намалял и е един малък и затихващ град.

Видинска област заема 3111,9 кв. км. Има седем града и 127 села. В територията на Видинска област са живописните Белоградчишки скали, Рабишкото езеро, прочутата пещера Магура, Каменното ждрело Връшка чука, Бабин нос, Ведернишки рид, оживените селища Фалковец, Горни и Долни Лом, Ново село, Брегово, Орешец, Арчар, Дунавци, Ружинци, Горни и Долни Лом, прочутото градче Княз Александрово (Димово), резерватът „Чупрене“.

Оттук започва най-дългата наша планина – Стара планина. Началото е от връх Миджур, 2168 метра височина, и стига до бреговете на Черно море, разпростряла се е на повече от 500 километра дължина. Има уникално село Раковица, където са родени трима популярни творци – писателят Андрей Гуляшки, историкът проф. Андрей Пантев и 75-годишният поет Андрей Андреев. Няма кръчма, но има театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *