Български автори,  Храна и Кухня

Chef Андре Токев отново в „Ловци на храна”

20.10.2017г., от списание ХИТ, взето от:

https://www.hit-bg.com/index.php/6506-chef-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%E2%80%9E%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%E2%80%9D

В неделя стартира новия сезон на „Ловци на храна” по bTV и Chef Андре Токев и Събин Ранков ще отведат зрителите на кулинарно пътешествие в района на Тетевен. Двамата готвачи приемат като собствена мисия откриването и споделянето на кулинарната история на България, за да бъде тя възродена и модернизирана. Приел отговорната задача да бъде „острието” на Chef Токев, колоритният му помощник е готов да „провери” и опита всеки продукт и деликатес от всички краища на страната.

Първата спирка на „ловците на храна” ще бъде Ябланица, от където те ще се снабдят с традиционните за България сусамова халва и локум с рози. Chef Токев щe разкаже на Събин, че произходът на халвата е индийски, а на локумът – от Османската империя. Ще гостуват и в стопанството на г-н Данаилов, за да видят неговите щрауси. Единственото двукрако животно с два пръста, чиято пета не допира земята ще снабди кулинарите с яйце, което не съдържа алергени, има най-висок процент витамини и минерали, а в Африка го използват като афродизиак.

Следващата спирка на Chef Токев и Събин е красивият Тетевен, за да се срещнат с майстора на местната рибена чорба „саламура”– Симеон. Кулинарят от журито на MasterChef ще отиде за риба и раци в Рибарица, а през това време Събин ще посети село Черни Вит, за да намери прословутия келтски специалитет „бял мъж”. Ястието се приготвя за Петровден от прясно сирене, мляко, брашно, сол и мед,а резултатът е полу-сладък, полу-солен десерт.

Андре ще направи и печена риба и тортила от щраусово яйце. Еквивалентът на 20 кокоши яйца ще се запече в голям тиган с чушки, домати, варени картофи и лук, а резултатът освен вкусен и полезен. Печените на огън рибни филенца ще бъдат сервирани на затоплен камък с овкусени листа от глухарче, печени краставици, сос от раци и домати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *