Български автори,  История

10 малко известни факта за Древен Рим

27.08.2018г., от Петрина Василева взето от: https://www.flashnews.bg/10-malko-izvestni-fakta-za-dreven-rim/

Гладиаторските битки не са били най-голямото забавление

Това се доказва от капацитета на арените, където са ходили на забавления древните римляни. Според историците битките в Колизуема е можело да бъдат наблюдавани от между 50 до 70 хиляди души. Но много повече са били местата в Циркус Максимус, чиито капацитет е надхвърлял 250 хиляди души. Мястото е използвано за обществени игри, надбягвания с колесници, а по-късно става и арена за фестивали и различни празненства.

Както знаем, масовите забавления са били емблематични за древен Рим, така че третите най-посещавани места са били амфитеатрите.

Римските бойни кораби не са били движени от роби

В почти всички филми, в които има саби и римски сандали, рано или късно се появява сцена, в която оковани във вериги роби морно гребат, за да се движи галерата. Но всъщност това е абсолютна измислица. Подобно на гърците, римляните са имали идеология, наричана „граждански милитаризъм“. Смятало се, че всеки, който се нарича гражданин, има задължение да се бие за родината си, а ако се биеш за държавата си, тогава имаш и политически права.

Това на практика означава, че римляните почти не са използвали роби във войните си или за гребци на корабите си, защото това просто е било под достойнството им и се е смятало, че битките са тяхна привилегия. В редките случаи, в които все пак е имало роби на бойното поле, те са били освобождавани преди да се впуснат в битка или им е давано щедро възнаграждение, ако повалят достатъчно противници.

Не всички римляни са умирали млади

Смята се, че средната продължителност на живота на древните римляни е била едва 25 години. Това обаче съвсем не означава, че никой не е доживявал до старини. Всъщност тази „статистика“ се дължи на големия брой починали родилки и новородени, което е обяснимо предвид липсата на медицински грижи в онези времена. Така че римляните си живеели далеч по-дълго, а при това и доста добре…

Римските часове не са били по традиционните 60 минути

Подобно на нас, римляните разделяли деня на 24 часа. Но за разлика от нас, часовете им варирали по дължина. В древен Рим било важно да има 12 часа дневна светлина и 12 часа тъмнина, така че жителите на града адаптирали часовника именно според това.

Не всички римляни са говорили латински

Простирайки се от Атлантика до река Тигър, Римската империя е имала около 65 милиона жители. Латинският може да е бил езикът на армията и на римското право, но много народи, включени в империята, продължили да използват своя роден език. Като например различни диалекти, на които говорили келтите и сирийците или жители на Кападокия и Тракия.

Колкото до елита на Древен Рим, те са били двуезични. За тях е било въпрос на престиж и висок статус да владеят гръцки. Това обяснява и защо при убийството на Цезар някои от сенаторите са викали не на латински, а на гръцки.

Много римляни са презирали философията

Римската империя е дала на света някои от най-големите имена в тази древна наука като императора философ Марк Аврелии и Сенека. Но защо въпреки това римляните ненавиждали философията?

Първата причина е, че философията възниква в Гърция, а за тях гърците са били народ, който са превзели. Второ – трудностите при изучаването на тази наука и съсредоточаването й върху вътрешния човек пречели на гражданите да служат активно на държавата си.

В Древен Рим е имало сексуални скрупули

Много от историците твърдят, че жителите не империята не са имали никакви сексуални задръжки. Това обаче не отговаря напълно на истината – в обществото е имало строги порядки и изисквания към поведението на публични места. Така например след първата брачна нощ порядъчната римлянка не бивало да оставя мъжа си да я вижда гола. Е, това обаче, което се е случвало зад стените на дома, е друга работа…

Генералите рядко са участвали в битки

Макар че в изкуството винаги са изобразявани в героични бойни пози, истината е, че римските генерали са били нещо като военни мениджъри, но не и воини. От тях се очаквало да се включат в битката само при най-изключителни обстоятелства.

За сметка на това, при загуба те трябвало или да обърнат меча към себе си, или да потърсят достойна смърт в ръцете на врага.

Императорите са поемали отрова ежедневно

Още от края на първи век пр. Хр. римските императори имали навик да вземат малко количество от всяка известна отрова в опит да получат имунитет. Сместа била известна като Митридатум и бил създадена от Митридат Велики, цар на Понт.

Римляните вярвали, че основателно преследват християните

Римляните вярвали, че империята им е основана на Pax Deorum, или иначе казано, мирът с Боговете можел да бъде получен само в замяна на правилното практикуване на религията. От своя страна християните смятали римските божества за езически демони или напълно отричали съществуването им.

По време на християнските преследвания жителите на империята давали възможност на заловените да се отрекат от своя Бог и да избегнат мъченията. Повечето праведни християни обаче не можели да приемат подобно чуждопоклонничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *