История,  Келтски свят

Река Темза и Лондон – свързани във вековете

29.03.2020 автор: Евгений Натов , взето от https://www.banker.bg/sviat/read/reka-temza-i-london-svurzani-vuv-vekovete

Река Темза и Лондон - свързани във вековете
Река Темза, която донесе богатството и славата на Лондон

Реките винаги са привличали хората и те са едно от местата, покрай които от най-дълбока древност, винаги са се изграждали селища. Тези водни артерии са причината за възхода на много градове – заради търговията, корабоплаването, риболова или водата за напояване.

По същия начин и река Темза е направила Лондон това, което той е днес – един от най-големите градове и финансов център на света. Всичко започва през 43 г., когато Лондон е основан от римляните като военен лагер на име Лондиниум. Това се случва по време на завоевание на Британия от римляните, предвождани от император Клавдий.

От 100 г. Лондон вече е столица на Римска Британия. Възможно е там преди това да е съществувало селище на местните келтски племена на бритите ицени или триновантите, но липсват категорични археологически доказателства за това. По-скоро келтското поселение е възникнало край лагера. Днес останки от римската крепост са оцелели при кулата Тауър.

Темза (Thames) е втората по дължина и най-важна по значение река във Великобритания (Южна Англия), вливаща се чрез голям естуар в Северно море. Дължината й е 346 километра.

Името The Thames, от средновековно-английското Temese, е произлязло от келтското название на реката Tamesas, изписано на латински като Tamesis (така римският пълководец, политически лидер и писател Гай Юлий Цезар наричал реката по време на войните си с галите). То и преминало в модерния уелски език като Tafwys („Thames“). Името вероятно означава „тъмна“.

Река Темза води началото си на 110 м н.в., от югоизточния склон на възвишението Котсуолд Хилс в графство Глостършър, в Южна Англия. По цялото си протежение тече предимно в източна посока, в широка и плитка долина, през хълмистата равнина Лондонски басейн, която е гъсто населена, като значителна част е заета от град Лондон.

Реката тече със спокойно и бавно течение, малка денивелация и множество меандри, особено в средното си течение. Ширината на коритото ѝ се колебае от три-четири метра в горното течение, 15-20 м в средното, до 200-250 м в чертите на Лондон.Темза се влива в югозападната част на Северно море, при град Саутенд от Сий, като образува голям естуар с ширина от 650 м (в източните предградия на Лондон) до 16 км в устието.

Темза има предимно дъждовно подхранване с почти целогодишно пълноводие, с максимум през зимата и слабо изразено лятно маловодие. Долното течение на реката е подложено на влиянието на морските приливи (тяхната височина в Лондон е до 6-6.5 м), които достигат до предградието Тедингтън, където коритото на реката е преградено със стена.

За защита на прилежащите територии около реката бреговете ѝ в долното течение и естуарът ѝ са оградени с големи водозащитни диги, а в градовете – с високи подпорни стени.

Темза винаги е имала важно транспортно значение за Великобритания. Тя е плавателна почти по цялото си протежение, като плитко газещи речни съдове достигат до град Лечлейд (на 311 км от устието). До Лондон се изкачват морски кораби с водоизместимост до 800 тона, а океански кораби – до град Тилбъри. В източната част на Лондон по двата бряга на реката е разположено огромното Лондонско пристанище.

Чрез стари плавателни канали, които сега почти не се използват Темза е свързана с Бристолския залив в Ирландско море и с промишлените райони в централните части на страната. По течението на реката ежегодно се провежда гребна регата. До преди около 40 години Темза беше една от най-замърсените реки в света, но британското правителство предприе спешни мерки за очистването на реката и сега Темза е сред най-чистите „градски реки“ в света.

Долината на река Темза е гъсто заселена, като най-големите селища са градовете: Оксфорд, Абингдън, Уиндзор/Итън, Лондон и други.

Ло̀ндон (London) е столицата на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и най-големият метрополис в Европейския съюз до излизането на Великобритания от общността. Лондон, наред с Ню Йорк, Париж и Токио, е сред най-важните четири световни града.

Над течащата през Лондон река Темза са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен в края на XIX век до крепостта Тауър (Tower of London, Лондонска кула), откъдето носи и името си. За да поемат интензивния пешеходен и автомобилен транспорт са построени и други мостове в центъра на Лондон.

От изток на запад са Лондон Бридж (London Bridge), Садърк Бридж (Southwark Bridge), пешеходният Милениум Бридж (Millennium Bridge), открит през 2000 г., Блекфрайърс Бридж (Blackfriars Bridge), Уотърлу Бридж (Waterloo Bridge) и Уестминстър Бридж (Westminster Bridge).

Край реката са разположени и „Окото на Лондон“ (London Eye) – гигантското виенско колело, което се извисява над града със своите 137 метра височина, и покритата зала Милениъм Доум (Millenium Dome, Куполът на хилядолетието), построени в чест на настъпването на третото хилядолетие. През 2008 г. Милениъм Доум е превърната в развлекателен център The O2.

Край реката е и Уестминстърският дворец с прочутата часовникова кула Биг Бен (Palace of Westminster) известен също като Сградите на парламента (Houses of Parliament) – комплекс от сгради, в които заседават двете камари на Парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините и Камарата на лордовете). Дворецът е разположен на северния бряг на река Темза в лондонския район Уестминстър, близо да правителствените сгради в Уайтхол.

Лондон е известен с червените си двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току-що пристигнал турист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *