Изкуство,  Оръжия

Десет дребни неща, които не сте забелязали в Game of Thrones

04.10.2013г., взето от: www.hbo.bg

https://www.hbo.bg/article/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-game-of-thrones_44940

Прочели сте книгите и сте изгледали предишните три сезона повече пъти, отколкото създателите на сериала ? Може би все още откривате нови детайли, за които целия екип на филма полага много старание и труд.

10 Наградена заглавна шапка Още след първия си сезон Game of Thrones спечели награда Еми за най-добър дизайн на заглавната шапка. Ако гледате внимателно ще видите как в началото се виждат гербовете на големите семейства, животните които ги символизират и знаковете на домовете се появяват до актьорите.

9 Професионалисти в изработката на костюми
Дизайнерите на костюмите влагат внимание до най-малкия детайл как обличат героините. Много добър пример за това е сватбената рокля на Санса с консервативна кройка и мотиви напомнящи за традициите на дом Старк, но също така и засилваащото се влияние от страна на Ланистър: златното и червеното доминират в яката, а като аксесоар носи медалион с лъвска глава.

8 Средновековно издателство
Вече знаем, че всички писма и книги са изработени специално за Game of Thrones и са написани точно за всяка специфична сцена, но се оказва че са подготвяни много повече от необходимите документи – страници с оригинални шрифтове и рисунки, които може никога да не видим при филмирането на сцените.

7 Майсторът ковач
Оръжейният майстор на Game of Thrones обикновено разполага с много кратко време, за да създаде фантастичните мечове на героите, но Томи Дъни върши работата си с максимален професионализъм. Грегор Клигейн има ирландски келтски меч, но и мечовете на Другите са истински, а не CGI генерирани. Дъни е покрил мечовете с акрил, за да изглеждат замръзнали.

6 От дясно на ляво Мейзи Уилиямс, която играе ролята на Аря, в действителност пише с дясната ръка, но момичето от семейство Старк е левачка според книгите, за това Мези се научава да върши всичко с лявата си ръка. Най-трудно е било заснемането на фехтуването с опитния майстор на сабята Милтос Йеромелу (Сирио Форел), но Мейзи се справи прекрасно с тази сцена!

5 Динклидж е силното звено
Вероятно е било огромно усилие за Дейвид Бениоф и Дан Уайс да подберат огромният кастинг на сериала, но изборът на един определен човек знаем, че бил лесен. Джордж Р.Р. Мартин настоявал от самото начало да ангажират Питър Динклидж за ролята на Тирион. И авторът на романите е бил прав – Динклидж вече получи награда Еми и е помогнал на Лена Хеди да получи също роля в сериала, защото в действителност двамата са добри приятели.

4 Неприлично поведение в Малта
Целият екип е рискувал да бъде буквално изритан от снимачната площадка в Малта, където е заснета сватбата на Денерис и Хал Дрого в Пентос. Както отбелязва Сир Джора – няма сватба на дотраки без поне три убийства, оргия и изнасилнане. Но в Малта законите за благоприличие и поведение на публични места са изключително стриктни. Екипът е очаквал нахлуването на полиция на снимачната площадка на няколко пъти, но това за щастие се е разминало.

3 Слепият местър
Местър Емон, който се оказва потомък на рода Таргариен, според историята е един от най-възрастните мъже във Вестерос и въпреки, че умът му е все още като бръснач, той е сляп. Ролята на Емон играе 90-годишният Питър Вогън, който е актьор от 50-те години на миналия век и наистина е загубил зрението си, поради което може да изиграе толкова достоверно ролята на местъра от Нощната стража.

2 Истински огън
Когато флота на Баратеон е подпален при битката на Черната вода, режисьорът Нийл Маршал използвал също огън. той е искал от членовете на екипа да хвърлят ръчно изработени бомби пълни с напалм в безпорядъка при заснемането на бойните сцени. Поради мерки за сигурност спрели огъня когато вятъра се усилил и имало опасност от разнасяне на пожара.

1 Единственият кораб във Вестерос
Всички кораби, които виждаме заснети в сериала всъщност са един единствен кораб. Един истински кораб е изключително скъп, за това се използва само един за снимки. Зависи от отговорниците за реквизита как ще бъде боядисан кораба и какви орнаменти ще бъдат използвани за неговата украса, но до сега се справят много добре, защото до сега само трима много наблюдателни фена са забелязали, че корабът с Денерис пристига в Ащапор, корабът на Станис – Ярост и Черната Берта на Сир Давос всъщност са един и същи кораб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *