Български автори,  Занаяти,  Традиции

Котка Кимрик

Нина 2 Новак / Автор , взето от: https://miau.bg/n31-77696-%D0%9A%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%9A%D0%B8%D0%BC%D1%80%D0%B8%D0%BA

Котка Кимрик
Снимка: Pinterest

Котка Кимрик е красиво животно, което е без опашка и е изключително любвеобилно. Котката от породата Кимрик е подходяща за хора, които имат малки деца, тъй като това красиво създание никога няма да реагира агресивно дори ако малчуганите си играят прекалено грубо с него.

История на котка Кимрик

Името на породата Котка Кимрик произлиза от келтската дума Cymru, както коренните жители са наричали Уелс. Всъщност котките нямат никакво отношение към Уелс, а името на породата е прието, за да внесе келтски колорит. Котките от тази порода нямат опашка и често са обект на шеги, че са кръстоска със заек и котка.

Всъщност това е резултат на генетична мутация, която са развили котките, населяващи отдалечения остров Ман, на крайбрежието на Великобритания. Според историческите източници тази мутация се е развила много отдавна – първите писмени свидетелства за котки, които приличат на породата Кимрик, са от XVI век.

Заради отдалечеността на острова тази мутация се е закрепила трайно в гените на тези красиви котки без опашки. През 1960 година тези интересни котки попадат в Канада и там започва тяхната популярност. Канадските селекционери Блей Уелш и Лесли Фолстейк работят дълго върху подобряването на качествата на породата и през 1990 г. тя е официално призната и е утвърден стандартът й. Въпреки това обаче и днес има хора, които смятат Кимрик за дългокосместа вариация на котките Манкс.

Стандарт на котка Кимрик

Котка Кимрик е мускулеста, доста едра и с едра костна система. Зрелите мъжки индивиди тежат от 4 до 6 кг, а женските представители на породата Кимрик – от 3. 5 кг до 4. 5 кг. Главата на котка Кимрик е обла, със силни челюсти и остри зъби. Очите на котка Кимрик са големи и кръгли. Цветът на очите може да е кехлибарен, зелен, син и е допустимо представителите на породата Кимрик да имат различен цвят на двете очи. Ушите на котка Кимрик са със среден размер, в основата си са широки, а краищата им са заоблени. Козината е със средна дължина, гъста и плътна. Макар да е доста плътна, козината е мека заради пухкавия долен слой козина.

Допустими са всички цветове козина, но на състезания не се приемат котки Кимрик с козина в шоколадово и сивосинкаво. Заради особеностите на гена, отговорен за дължината на опашката, представителите на Котка Кимрик могат да бъдат 4 различни вида. За най-ценни се смятат рампи – те са без опашка и изглеждат най-ефектно по състезания и изложби. Често имат вдлъбнатина на мястото, където трябва да е опашката.

Рампи-райзър имат наличие на съвсем къса опашка – максимум 3 прешлена. Допускат се до състезания, ако при галене от съдията опашката е във вертикална позиция. Стампи – котка Кимрик с къса опашка, по която има възлести участъци.

Лонги – когато дължината на опашката е колкото на стандартните котки. Повечето селекционери купират опашката в съвсем ранна възраст на екземплярите, тъй като тази разновидност не е особено предпочитана от хората.

Невъзможно е да се предскаже какъв вид котета ще се родят дори при кръстоска на рампи с рампи, тъй като кръстосването на няколко поколения води до проява на генетични дефекти при новородените. Затова при развъждането се използват котки от четирите вида.

Грижи за котка Кимрик

Котка Кимрик има нужда от свое кътче в жилището, но ще предпочете да спи близо до стопанина си, най-вероятно в леглото му. Котка Кимрик трябва да бъде къпана не повече от веднъж или два пъти в годината, и то само ако козината й се е замърсила прекалено от кал или друга мръсотия. Котка Кимрик има нужда от много играчки, с които да се забавлява, докато стопанинът й го няма.

Обучение на котка Кимрик

Котка Кимрик
Снимка: DinoanimalsCom

Котка Кимрик е много умно животно и лесно разбира какво е разрешено и какво не в къщата, в която живее. Въпреки това обаче когато е малка, тя може да се опита да се изяви като лидер в отношенията със стопанина. Котка Кимрик лесно може да бъде научена да изпълнява различни по сложност команди.

Хранене на котка Кимрик

Котка Кимрик може да се храни с гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас, които да й доставят необходимите вещества за добрия й външен вид и здравето й. Котка Кимрик може да бъде хранена и с натурални продукти, които е добре да се допълват с минерали и витамини, ценни за здравето на животното. Не се препоръчва да давате на котка Кимрик кокали, свинско и агнешко месо и субпродукти, мазни и пържени храни, пикантни и сладки храни, тестени изделия, сурова риба, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на котка Кимрик

Генът, отговорен за дължината на опашката на котка Кимрик, може да е смъртоносен. Котенцата, които наследяват копията на гена и от двамата родители, загиват още в утробата на майката. Тъй като процентът на тези случаи е висок, реално се раждат малък брой новородени – две или три котета.

Дори и котетата, които са наследили гена само от един от родителите могат да страдат от заболяване, познато като манкс-синдром. Това е следствие от това, че генът не засяга само опашката, а целия гръбнак, като го прави по-къс и това оказва влияние върху нервите и вътрешните органи. Котка Кимрик може да има проблеми с очите и с храносмилателната система, не са изключени и сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система.

Любопитни факти за котка Кимрик

В едно котило на котка от породата Кимрик може да има и дългокосмести и късокосмести котета. В котилото се раждат и котета с обикновена дължина на опашката и е невъзможно да се определи първоначално какви точно ще бъдат новородените.

Породата Котка Кимрик исторически се е наложила като ловец на гризачи и като пазач на дома – в това отношение тя прилича на куче. Инстинктите й са съхранени и до сега и те са в състояние да пазят дома. Може да нападне, ако смята, че някой представлява заплаха, но ако види, че не постига търсения ефект, бързо се успокоява.

Когато не ловува или защитава, тази котка е изключително мило, спокойно и уравновесено същество. Тя е игрива, весела и обича да придружава стопанина си из цялата къща. Ако той седне да си почине, котката веднага ще легне на коленете му и ще замърка доволно.

Макар и много общителна, тази порода е недоверчива към непознати. Обича да е в компанията на стопаните си и не иска да стои сама дълго време. Спокойно съжителства с неагресивни кучета и други животни. Котка Кимрик се разбира чудесно с малки деца. Обича да играяе с тях и няма нищо против да бъде тормозена от малчуганите.

Котките Кимрик имат много силни задни лапи и правят невероятни скокове. Любопитни са и затова мястото, където можете да намерите котката си, обикновено е по най-високите шкафове в къщата. Ако трябва да се избегнат щети по къщата, най-доброто решение е да осигурите висока катерушка за котката от тази порода. Котка Кимрик обожава водата. Тя обича да се забавлява с течаща вода, но въпреки това, също като останалите си събратя, не обича да я къпят.

Недостатъци на котка Кимрик

Котка Кимрик може да е прекалено агресивна, ако реши, че някой е заплаха за стопанина й. Котките Кимрик не обичат да са дълго време сами и може да мяучат цял ден, докато стопанинът им се върне, или да нанесат доста щети по интериора, защото са изнервени от отсъствието му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *