Български автори,  Традиции

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Нина Норд Джедай / Автор, от https://miau.bg

взето от: https://miau.bg/n32-58887-%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80_%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B3_%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B7_%D0%A8%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BB

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е много красиво малко куче, което е предпочитано от любителите на аристократичните породи. Той е перфектен компаньон и е подходящ и за малко жилище.

История на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол има древна история. Келтите са докарали в Британия кучета, които много приличали на съвременния Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, още през IX век. Оттогава красивите малки кученца били често споменавани в песните на уличните музиканти от Средновековието. Кучетата от тази порода се използвали за лов по времето на крал Кнут /King Knuth (994-1035) , но след известен период от време тя се превърнала изцяло в декоративна порода.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът станал едно от любимите кучета на аристократите. Смятало се за признак на добър вкус, ако в дома на човек живее Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Породата носи името на крал Чарлз Втори, който живял през XVII век. По това време в кралския двор кучетата от тази порода били добре приети. За кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол се говорело, че те са създадени от самия крал, затова имат толкова аристократичен вид.

The History of the Breed Cavalier King Charles Spaniel
https://dreamsalicecavalier.com.ua/en/history-breed-cavalier-king-charles-spaniel

Стандарт на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол достига до 33 сантиметра височина и тежи от 5 до 8 килограма. Това е малко куче с огромни очи, удължена муцуна и клепнали уши, които са украсени с красиви кичури, приличащи на коса. Опашката на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е права и образува една линия с гръбнака. Опашката никога не е в спокойствие. Някои стопани на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол купират опашката, но това не е изискване към стандарта на породата. Козината на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е като коприна на допир, дълга и мека.

Не се допускат къдрици, а само леки вълни. Върху лапите, ушите и опашката има по-дълга козина. Стандартът на породата допуска само четири оцветявания на козината. Това са блейнхейм – чисто бяла основа с кестеняви или златисто рижави петна, триколор – перлено бяла основа с черни и рижави петна, черно-рижав – черна основа с рижави петна, и рубинов. Кучетата с рубинов цвят на козината са тези, които са тъмно червеникави или ярко рижави.

Грижи за Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е куче, което има нужда от човешка компания, но не му е необходимо постоянно да бъде галено и потупвано. На него му е достатъчно, ако стопанинът му просто се намира в близост до него – това му дава сигурност. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е перфектното куче за по-възрастни хора, тъй като не е прекалено активно и е със спокоен темперамент.

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Достатъчни са две кратки разходки дневно – това ще даде на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол необходимата доза от контакт с външния свят. Това не е куче, което ще тича във всички посоки. То ще предпочете да върви спокойно и бавно до стопанина си. Тъй като лапите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са прекалено къси, те не са подходящи за тичане. Кучетата от тази порода не могат да придружават стопаните си, ако те обичат бягането.

Козината на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол не изисква прекалено много грижи. Препоръчва се тя да се разресва веднъж на ден, като се обръща специално внимание на местата зад ушите, на лактите и между задните лапи. Добре е да се разресват с малък гребен местата между пръстите на лапите. Препоръчва се Кавалер Кинг Чарлз шпаньол да се къпе веднъж на месец, като се използва шампоан за кучета с меко действие. Добре е всеки ден да се почистват местата около очите на кучетата от тази порода, защото може да сълзят и да образуват грозни петна по козината. Основното, което искат кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е стопанинът му да е наблизо.

В противен случай кучетата от тази порода могат да станат прекалено сънливи, да изгубят интерес към всичко и да откажат да излизат навън. Трябва да се следи състоянието на ушите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, тъй като те са склонни към инфектиране.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е готов да пътува навсякъде със стопаните си. Интересното при кучетата от тази порода е, че те с удоволствие понасят къпането и нямат нищо против да бъдат преобличани десетки пъти с различни дрешки. Към непознати Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е малко недоверчив, но са достатъчни няколко минути, за да може кучето да разбере, че няма от какво да се страхува.

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол понасят много зле прекалено горещите дни. Затова през лятото се препоръчва те да се извеждат само когато навън е прохладно – рано сутрин и късно вечер.

Обучение на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е умно куче, което с удоволствие участва в научаването на нови команди и може да бъде научено да прави различни трикове. Достатъчно е да похвалите кучето и след това да му дадете лакомство и то ще направи каквото поискате от него. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е игриво куче, затова най-лесно ще го научите да изпълнява команди, като използвате игровата форма на обучение.

Хранене на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чалз шпаньол може да се храни както със суха храна и консерви, така и с натурални продукти. Трябва да имате предвид, че тези малки кучета имат нужда от достатъчно количество протеини, които можете да им набавяте с телешко, пилешко, пуешко и агнешко месо. Не се препоръчва свинско месо, както и овнешко, тъй като те са прекалено мазни, а Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е склонен към проблеми с теглото.

Кучетата от тази порода с удоволствие похапват плодове и зеленчуци, кисело мляко и извара, както и твърдо сварени яйца. Кавалер Кинг Чарз шпаньол е добре да се храни поне веднъж седмично с хрущяли и сварени пилешки шийки. Не се препоръчва да храните вашия Кавалер Кинг Чарлз шпаньол с пикантна, солена, пържена, сладка, прекалено гореща или прекалено студена храна.

Заболявания на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са склонни към хроничен порок на сърдечните клапи, а също така към болести на гръбнака. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол понякога страда от хидроцефалия, епилепсия, глаукома, катаракта, ушни инфекции. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е склонен към проблеми с дишането – той може да издава хриптящи звуци, да хърка силно и да се дави. Ушите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са предразположени към инфекции. Някои представители на породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол страдат от синдрома на така наречения висящ език – те просто не могат да го приберат навътре. При скок от високо Кавалер Кинг Чарлз шпаньол може да получи усукване на колянната капачка.

Куче Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Любопитни факти за Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са били любими на много художници – сред тях са Тициан и Ван Дайк. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е куче, което векове наред е било популярно като куче за отопление. Когато било студено, стопаните им ги карали да лягат в краката им и да ги топлят цяла нощ.

През шестдесетте години на ХХ век породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол станала изключително популярна сред членовете на британското кралско семейство. Двадесет години по-късно кучетата от тази порода станали любимци на президента на САЩ Роналд Рейган.

Куче от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол придружавало стопанката си – кралицата на Шотландия Мария Стюарт по пътя към екзекуцията ѝ. Англичаните смятат, че кучетата от тази порода свалят нивото на стрес и затова ги наричат кучета за комфорт. Затова Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е любим на хора, които работят под стрес. В холандското кралско семейство тази порода също е на почит.

Недостатъци на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол не са агресивни, но могат да ухапят стопанина си, ако той се опитва да им налага физически наказания. По този начин кучетата от тази порода се опитват просто да се защитят. Те не са подходящи за семейства с прекалено малки деца, тъй като могат да приемат зле неволния тормоз от страна на хлапетата и да ги атакуват.

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол понасят много зле самотата. Ако са оставени за прекалено дълго време сами, те могат да придобият разрушителни навици и да се опитат да съсипят всичките ви вещи. По този начин просто искат да ви накарат да им обърнете повече внимание. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол не е подходящ за охрана, тъй като вижда приятел в абсолютно всеки човек.

Ако желаете да си вземете кученце от породата, разгледайте нашите обяви за кавалер кинг чарлс шпаньол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *