Български автори,  Занаяти,  Традиции

Испански Мастиф – Част I

03.07.2017г., взето от: https://zoocook.com/blog/%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%84-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%821

Испанският Мастиф е величествено куче, което е перфектен пазач и верен приятел. Високият ръст и едрото тяло на Испанския Мастиф от векове предизвикват уважение към тази порода кучета, които се отличават с много висок интелект.

История на Испански Мастиф

Испански Мастиф дължи името си на родината си – испанския регион Естремадура, където тези големи кучета са били отглеждани в качеството си на пазачи. Испански Мастиф произхожда от множество кръстоски – на древнокелтски овчарски кучета, на планински овчарки от Иберия, както и на различни местни породи кучета, които участвали в организирани боеве.

Охранителните качества на Испанския Мастиф били увековечени в пиринейски древни писмени документи като невероятно добри охранители. Имало случаи, в които кучетата от породата Испански Мастиф са оставяни със седмици без вода и храна, но не им и хрумвало да нападнат и да изядат някое животно от стадото, което охранявали. Постепенно Испански Мастиф завоювал популярност като домашен любимец и днес е сред предпочитаните породи за тази цел. Испански Мастиф е куче със силно развит интелект, изключителна преданост и добър характер.

Испански Мастиф се превърнал в най-добрия пазач и най-перфектния помощник на фермерите, благодарение на което спектърът им от задачи за изпълнение започнал да се разширява все повече. Силният и неуморим Испански Мастиф се използвал за лов на едър дивеч, за персонална охрана на по-заможни хора и така постепенно се превърнал в популярна порода, която вече не била известна само с качеството си на пазач на стадата.

Стандарт на Испански Мастиф

Испански Мастиф е едро куче – мъжкарите достигат до 77 сантиметра височина, женските са високи до 69 сантиметра. Тялото на Испански Мастиф е масивно, главата е много едра, с характерните за породата гънки на муцуната. Носът е черен, устните са тъмни, като горната устна почти напълно закрива долната и провисва над нея. Очите са кафяви, с бадемовидна форма и не много големи. Ушите са средни на размер, с триъгълна форма и са клепнали. Не се препоръчва да се копират ушите на Испански Мастиф. Козината е гъста и къса, по тялото има гънки като по муцуната. Козината на Испански Мастиф е жълтеникава, кафеникава, червеникава или е съчетание от различни цветове. Гръдният кош на кучетата от тази порода е мощен и силен, крайниците са дълги и мускулести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *