Български автори,  Традиции

Европейска /Келтска/ Котка

Нина 2 Новак / Автор, взето от: https://miau.bg/n31-76540-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0

Felis silvestris f. catus

Европейска Котка е една от най-старите котки, която според повечето почитатели на животните изглежда прекалено обикновена. Европейска Котка е сред често срещаните домашни любимци на хора от различни кътчета на европейския континент.

История на Европейска Котка

Европейска Котка, позната още като Келтска котка и като Европейска Късокосместа, е порода късокосмести котки, селектирана в средата на ХХ век, макар че първите писмени свидетелства за нея датират от XI век. Особеност на породата е, че чистокръвните представители са надарени с уникални ловни умения, които са особено ценни за селекционерите.

Европейска Късокосместа Котка е селектирана в резултат на дълга целенасочена работа с обикновена Европейска Домашна котка, кръстосвана с Келтска Котка. Немски селекционери са работили по създаване на новата порода от началото на ХХ век, тъй като са ценили перфектните им ловни качества. В Англия селекционерите са работили за получаване на по-масивна и ниска котка, с голяма глава, къса муцуна и гъста козина, от която впоследствие произлязла породата Британска Късокосместа котка.

С развъждане на Европейска Късокосместа котка след 30-те години на ХХ век са се заели шведските, датските и норвежките селекционери. През 1946 година е регистрирана първата Европейска Късокосместа Котка, но с наименованието Шведска Домашна Котка. Фелиноложките организации дълго време не разделяли тези две породи и едва през 1982 г. Европейска Късокосместа Котка била призната като самостоятелна порода. Тази сравнително млада порода е замислена като най-наподобяваща естествения външен вид на котките, които от векове са живеели в селата и градовете на Северна Европа.

Стандарт на Европейска Котка

Европейска Котка е средна по големина котка, но мъжките представители на породата може да достигат над 6 килограма и повече. Европейска Котка има тяло, което е мускулесто и гъвкаво, пропорционално развито, с не прекалено едра костна система. Гръдният кош е добре развит, крайниците са силни и мускулести, опашката е със средна дължина. Главата на Европейска Котка е кръгла, формата на муцуната изглежда кръгла, но всъщност е по-дълга, отколкото е широка.

Европейска котка

Ушите на Европейска Котка са със средна големина, с леко заоблени връхчета и може да завършват със снопче косми като на рис. Очите на Европейска Котка са кръгли, цветът им е зелен, кехлибарен, син и дори различен за двете очи. Опашката е със средна дължина и е по-дебела в основата, като постепенно изтънява до закръгления си край. Европейска Котка има къса и гъста козина, допускат се всички цветове с изключение на лилаво (много светлобежово с розов оттенък), шоколадово, канела, червеникав и кремав. Козината е къса и гъста, блестяща и еластична.

Грижи за Европейска Котка

Европейска Котка има нужда от съвсем малко грижи. Необходимо е да се сресва козината й един или два пъти седмично. Европейска Котка има нужда от място, което да смята за свое, за да се чувства спокойна, както и от много играчки, тъй като обича да се забавлява дори когато стопанинът й не е в жилището. Европейска Котка лесно може да бъде научена да излиза със стопанина си с помощта на специален нагръдник и е добре да бъде извеждана поне веднъж седмично на места, на които не се разхождат кучета и няма много хора. Добре е да се следи състоянието на очите и ушите на Европейска Котка, за да се избегне развитието на сериозни инфекции.

Обучение на Европейска Котка

Европейска Котка е лесно адаптивно животно и може да бъде научена да изпълнява разнообразни команди. Европейска Котка е своенравна и по време на обучението й трябва да бъде използвана категоричност, съчетана с различни видове лакомства и поощряване. Не се препоръчват физически наказания по време на обучението на Европейска Котка, тъй като животното може да развие агресия.

Хранене на Европейска Котка

Европейска Котка може да бъде хранена с гранулирана и консервирана храна за котки, както и с натурални продукти, които е добре да се допълват от полезните за котката от тази порода витамини и минерали. Агнешко, дивеч, заешко, пилешко, пуешко и телешко месо, както и техните субпродукти могат да бъдат давани на Европейска Котка след термична обработка.

Европейска котка

Не се препоръчва да се дава на Европейска Котка мазно месо, както и свински, гъши и овнешки субпродукти, сурова риба, мазна и пикантна храна, тестени и захарни изделия, пържена храна, шоколад. Може да допълвате менюто на Европейска Котка със сварен ориз, извара, твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена сметана, сварена обезкостена морска риба, различни видове сурови и сварени зеленчуци.

Заболявания на Европейска Котка

Европейска Котка е изключително здрава порода, но може да страда от някои генетично обусловени заболявания като сърдечно-съдови проблеми, различни видове кожни алергии и проблеми с храносмилателната система. Много рядко тези котки страдат от проблеми със ставите, но затова пък са податливи на заболявания на очите.

Любопитни факти за Европейска Котка

Европейска Котка е игрива и обичлива, като в същото време проявява независимост и иска да взима самостоятелни решения, ако стопанинът й го позволява. Европейска Котка е много добър ловец на мишки и плъхове. Европейска Котка е винаги готова да играе със стопанина си, но в същото време не е досадна и може да стои в близост до него, без обаче да се натрапва.

Европейска Котка се привързва най-силно към един член на семейството, но е дружелюбно настроена не само към останалите членове на семейството, но и към всички гости на дома. Тя с удоволствие идва да се запознае с тях и доверчиво сяда в скута им, където може да прекара часове.

Недостатъци на Европейска Котка

Европейска Котка няма силно изявени недостатъци, но не е възможно съжителството й с дребни гризачи, които са домашни любимци. Порчетата също трудно може да станат приятели на Европейска Котка. Котките от тази порода могат да се сприятелят с кучета, но само ако израснат с тях или ако кучетата пристигнат като по-малки след тях и признаят тяхната лидерска позиция в къщата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *