Български автори,  Музика

Лечебните сили на музиката

07.08.2012г., автор: Снежана Проданов, взето от: https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/15530-lechebnite-sili-na-muzikata/

Снимка: Reuters

Начинът, по който ни въздейства музиката, се отразява пряко върху здравословното ни състояние и това далеч не е само хипотеза. Оказва се, че в струните на китарата или медния тон на тромпета се крият повече от прости вибрации.

Открийте песента, която най-много ви харесва. Всичко от Й.С.Бах до Франк Синатра е златна мина за разнообразни емоции, но дори хард рока, хип-хопа или който и да е съвременен изпълнител би ви бил от полза, защото става въпрос за личен избор и собствени предпочитания. Каквото и да изберете, то ще ви помогне за намаляването на болката например. След проведени изследвания с доброволци, благодарение на музиката, която слушали докато им пускали ток на импулси, болката била притъпена.

Само 30 минути на ден дълбоко дишане, съчетано със слушане на успокояваща класическа музика, келтски или индийски фолклор, български народни песни и каба гайда, успокоява тялото, намалява стреса и понижава кръвното налягане.

Причините за това са, че музиката първоначално се възприема от продълговатия мозък, чиито функции са свързани и с контрола на дишането и сърдечната дейност. Музиката също влияе и на амигдалата, отговорна за регулирането на негативните емоции, и стимулира удоволствието. Крайният ефект е същият, който ще получите след изяждането на парче шоколад.

Затова следващия път, когато сте при лекаря си и изпитвате някакво неудобство, помолете го да усили радиото и се концентрирайте върху собственото си спокойствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *