Български автори,  Храна и Кухня

Левурда

източник : сп. Кулинарен Журнал (05/2009 г) , взето от: http://www.gotvetesmen.com/polezno/culinary-travel/74_Produkt-na-mesetsa–levurda.php

Продукт на месеца - левурда
сн : shuttuestock.com

По дивите чеснови полета

Точно на празника на св.Йеремия – 1 май, отбор отбрани планинарки поемаме по стръмните витошки пътеки към Дивите чеснови полета, обрасли гъсто с левурда или мечи лук, както го презентират бабите на Женския пазар. Според старинното поверие на този ден магическата мощ на растението е най-силна. Още преди да тръгнем към местността над Черния кос с нарочените от нас находища, всички вече сме съставили специалното си „меню“ с него.

КАТО ОРДЬОВЪР сме готови да поднесем на всеки незапознат с левурдата „визитната й картичка“. Пролетно растение, което прилича на момина сълза и през май подобно на нея се окичва с дребни бели цветчета. Расте по сенчестите планински поляни. Цени се заради широките си листа с фин аромат на чесън, на които дължи и едно от названията си: див или горски чесън. Впрочем познато е и като магьоснически или цигански лук.

Левурдата е древно лекарствено растение, известно още на келтите и римляните. При археологически изследвания на селища от неолита в Алпите са открити следи, които доказват, че тя е използвана още преди 5000 години. И докато пролетният ветрец носи на талази ароматите му, още преди да стигнем до сенчестите поляни, имаме подръка ПИКАНТЕН АЛАМИНУТ.

Знаете ли защо левурдата е любимото пролетно лакомство на мечките след зимния им сън? 

Правилният отговор е, макар и мечките да не го знаят, че в крехките листа на левурдата се съдържат витамин С, фитонциди  и етерично масло със силни бактерицидни свойства и вещество с антибиотично действие.

Затова древноримските лечители церят с растението скорбут, глисти и треска, а пастор Кюнцле, швейцарски природолечител, твърди, че нито една билка на Земята не е толкова ефикасна за пречистване на стомаха, червата и кръвта. Според пастора младите хора „биха разцъфнали като розови пъпки и биха се отворили като елови шишарки на слънце“, ако по-често го употребяват.

Левурдата е идеално средство срещу грип, простудни заболявания, бронхит, пневмония, хрема, кашлица и ангина. Освен това стимулира работата на сърцето, намалява нивото на холестерина в кръвта и нормализира кръвното налягане.

сн : shuttuestock.com

ЗА ВТОРО БЛЮДО

ще използваме прясно приготвена информация за кулинарните достойнства на левурдата. Тя е най-вкусна в салати и винегрети. С листа от нея между 2 филии пълнозърнест хляб с малко сол ще имате най-здравословния сандвич. Пролетните зеленчукови супи са особено приятни с дребно нарязаните й листа и стебла. Те придават пикантна нотка и на ястия с месо и риба и всякакви печива.

Приберете ли се от Витоша (или от Женския пазар), непременно си запържете яйца с левурда или пък я включете в пастет от сирене и варен жълтък – невероятно е!

КОЛКОТО ДО ДЕСЕРТА

–  ето две изпитани рецепти за лек и за красота.

Вино от левурда : шепа нарязани на дребно листа се варят малко в около 1/4 л бяло вино, подслаждат се с мед или сироп и денем се пие бавно, на глътки.

Сок от луковици за здрава коса : изцежда се сок от 10-15 луковици на левурда и се втрива в косата веднъж седмично в продължение на 3 месеца. След 5-6 минути се измива с хладка вода.

Рецепти с левурда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *