Български автори,  История,  Келтски свят

Абърдийн – гранитният шедьовър на Шотландия

11/01/2017г. Пътеписи от Велин Велков, от: www.danybon.com взето от: https://www.danybon.com/interesno/velin-velkov-aberdeen/

aberdeen-street-3
Абърдийн

Живописният източен бряг на Шотландия е пъстра черга от жълти и зелени – наситено зелени – парцели земя и отделни каменни къщи. Това е и първото нещо, което се вижда при захода за кацане на самолета. После се откриват и самият Абърдийн и неговото пристанище, което се намира в центъра на града.

Лесно пристигане, лесно заминаване, директни и добри транспортни връзки с града – летището на Абърдийн е удобна врата към този най-значителен град в Северна Шотландия. Има няколко полета дневно от Лондон, както и директна връзка с Франкфурт (удобно за пътуване от България).

aberdeen-mareschal-college
Колежът Марешал

Разположен на 200 км северно от Единбург и на 870 км от Лондон, Абърдийн е известен като гранитния град и това не е случайно. Гранитът е основният строителен материал, използван за старите къщи, а и за много от новите постройки. Най-внушителният обект на абърдийнския гранитен стил е колежът Марешал, характерен със своя изчистен архитектурен облик и изящни линии. Пред колежа, като символ на шотландската история се издига паметник на легендарния шотландски крал Робърт Да Брус. Още примери за архитектурни шедьоври има по централната Юнион Стрийт.

aberdeen-robert-the-bruce
Паметник на легендарния шотландски крал Робърт Да Брус

Площадът Юнион, където се намират автогарата и гарата, е добра отправна точка за разглеждане на Абърдийн. Много близо до площада са пристанището (с кораби обслужващи нефтените платформи) и морският музей на Абърдийн, който е отличен източник за изучаване на историята на пристанището, нeфтодобивната промишленост в Северно море и корабостроенето в Североизточна Шотландия.

Икономически, Абърдийн процъфтява от 70-те години, когато се откриват нефтените и газови находища в Северно море. Напоследък обаче, със спадът на цените на петрола, нефтодобивната индустрия започва да запада, а това се отразява и на града.

aberdeen-street-4

Музеят разказва и любопитната история на шотландксия търговец Томас Гловер, който живее дълги години в Япония по времето, когато островната държава се отваря към света в края на 19-ти век.

Една отминала епоха на живо

old-aberdeen-3
Старият Абърдийн

Малко встрани от центъра на града, но непременно заслужаващ посещение, е Старият Абърдийн, разположен в северната част на града. Това е кварталът около университета на Абърдийн.

old-aberdeen-2
Старият Абърдийн

Павираните улици ни водят назад във времето, когато Шотландия е била един от интелектуалните центрове на западно-европейското Просвещение.

old-aberdeen-1
Старият Абърдийн

Старите, но добре запазени сгради, някои още от 18-ти век, със спретнати градинки са съхранили атмосферата на една отминала епоха. Наситено-зелени поляни контрастират със сивите гранитни фасади типични за Стария Абърдийн.

aberdeen-university
Университетът на Абърдийн

Сърцето на университета се намира в една много елегантна сграда с характерен изящен купол, подобно на дантела от гранит, а по стените се виждат древните гербове на аристократични фамилии допринесли за благосъстоянието на университета.

Втората забележителност на града е рибарското селище Футди на брега на морето, до пристанищния фар. Малки, тесни, но украсени с много вкус улички от калдъръм свързват едноетажните къщички, повечето построени през викторианската епоха. Саксии с цветя, старовремски пейки и простори с пране, което съхне на вятъра, придават особения характер на селището. Поляната до фара с плажната ивица от ситен кафяво-жълт пясък разкрива прекрасни гледки към Северно море и именно там местните жители прекарват почивните си дни и ако имат късмет, наблюдават играта на делфините.

Юнион Стрийт е сърцето на Абърдийн, където се намират повечето магазини и банки. И тук отново преобладават сградите от сив гранит. В единия край на улицата се издига паметник на крал Едуард VII (сина на кралица Виктория, управлявал през първото десетилетие на 20-ти век).

aberdeen-edward-vii
Паметник на крал Едуард VII

Интересни са сградите на север от Юнион Стрийт и катедралата Свети Стефан със старите градски гробища. Градската галерия, театърът и библиотеката изграждат един завършен архитектурен ансамбъл около затревения площад осеян с макове и посветен на принц Албърт, съпруг на кралица Виктория. Наблизо има и паметник на най-известния шотландски поет Робърт Бърнс.

aberdeen-kirk
На шотландски църква се нарича “кърк”.

В Абърдийн има и много църкви, които на шотландски се наричат “кърк”.

Спокоен град

“Абърдийн” означава Града на реката Дий. Абърдийнци са дружелюбни и учтиви хора. За разлика от подобни по големина градове в южната част на Британия, преобладава бялото население. Английският, който говорят, е с шотландски акцент, а има и местен диалект на шотландския език – дорик.

aberdeen-street-1
Улица в Абърдийн

С населението от около 150 хиляди души Абърдийн има една спокойна атмосфера, изпълнена с живот, но в никакъв случай забързана. Като всеки британски град и Абърдийн предлага големи възможности за пазар с няколкото си търговски центъра в сърцето на града. Там гостите на Абърдийн могат да купят всичко необходимо, както и да се насладят на обилен обяд или на чаша чай и парче кейк.

aberdeen-street-5
Улица в Абърдийн

Велин Велков е голям приятел на „Данибон“. Той е от хората, които заслужават огромно уважение. Винаги ще откликнат с най-ценния съвет. А знанията, които притежава, будят възхита. За мен е чест да публикувам пътеписите на Велин.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *