Български автори,  Занаяти,  Митология,  Ритуали

Суеверията по време на Елизабетинската епоха

04.06.2019г., Автор Admin Дарт Вейдър взето от sanovnik.bg

https://sanovnik.bg/n3-3437-%D0%A1%D1%83%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0

Суеверията по време на Елизабетинската епоха

По време на Елизабетинската епоха, наред с научните открития са процъфтявали и суеверията. Историците смятат, че по време на келтската ера традицията за правене на лекарства се е предавала от жена на жена, от т.нар. жрици. Старите и мъдри жени на Елизабетинската епоха са били идентифицирани като вещици и медицината им се е смятала за магическа отрова. За да разберете интересните поверия по време на Елизабетинската епоха, продължете да четете.

Елизабетинската епоха е важен период в историята на Англия. Известна е и като Ренесанс. По време на този период се въвеждат много открития и нови идеи. Тогава се създава и печатарската технология. Хората проявявали интерес към различни науки и изобретения. През този период науката набрала пълни сили, което обаче довело и до вярата в свръхестественото и поверията.

The Inventions of Witches
John William Waterhouse, The Magic Circle, 1886. The inquisitors wanted something old from each witch they tortured—a Sabbath orgy or blood oath or cat demon or wolf-faced baby or some other verification of the stories they...
https://additivism.org/post/166975409608/the-inventions-of-witches-john-william

Корени на суеверията по време на Елизабетинската епоха

Суеверията по време на Елизабетинската епоха се базирали на различни традиции и убеждения. Историците смятат, че много от традиционните английски обичаи носят произхода си чак от митовете и поверията от т.нар. тъмна епоха. Игнорирането и страха от непознатото, комбинирани с погрешни концепции, довели до вярата в различни суеверия по време на Елизабетинската епоха.

Вещиците на Елизабетинската епоха

Суеверията и вярата във вещици и вещерство били в своя разцвет по време на тази епоха. Хората вярвали в свръхестествените сили на вещиците и това довело до създаването на най-различни суеверия. Обикновено жените са се свързвали с вещерството. По време на Елизабетинската епоха около 247 жени били осъдени заради слуховете, че се занимават с магъосничество. Хората приписвали разните неприятности, като бубонната чума, неурожаите, лошата реколта и смъртта по животните като дело на вещици. Смятало се е че те били стари прегърбени жени, отглеждащи черни котки, вълци, ръмжащи кучета и гарвани.

Суеверията на Елизабетинската епоха

Резултат с изображение за „flying ancient witch“
https://www.etsy.com/listing/629096016/witch-soap-halloween-soap-flying-witch

Тук са изброени някои от суеверията, съпътстващи всекидневния живот на хората, живели по онова време.

Елизабетинците смятали, че вещиците могат да летят и да достигат до иначе невъзможни места, използвайки метли. (Метлата е била сред най-често използваните от жените домакински средства).

Смятало се, че затъмнението е дяволски знак, вещаещ зло.

По време на Елизабетинския период се създал обичая да се казва „наздраве” (на англ. „Бог да те поживи”) след кихане. Вярвало се е, че като си отвориш внезапно устата дяволът може да влезе в тялото ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *