Български автори,  История,  Трако-Келтика

Хераклея – сто години спорове, много открития и обещания за реставрация без „фалшива представа“

03.08.2016г., автор: Веселин Николов от www.dnevnik.bg взето от: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/03/2805049_herakleia_-_sto_godini_sporove_mnogo_otkritiia_i/

Хераклея Синтика.
Хераклея Синтика.

Близо 100 години учени са спорили за точното местоположение на античния град Хераклея Синтика. Откриването на древен надпис – имперски декрет, през 2002 г. дава отговор на този въпрос – средното течение на река Струма. Между Кресненското и Рупелското дефиле.

Археологическите разкопки, започнали през 2007г., продължават и до днес под ръководството на директора на Националния археологически музей Людмил Вагалински.

По думите му вече се планира и реставрация на обекта. Людмил Вагалински има намерение тя да бъде извършена умерено, без излишни надстроявания,

за да не се дава „една фалшива представа“

  • „Много е важно да се спази балансът между това, което е открито, и надграждането. В последно време има сериозни залитания към излишни достроявания. Това може да се прави и виртуално с 3D технология, което е много по-елегантен начин. По този начин посетителят вижда нещо автентично“, казва археологът.
Хераклея Синтика.
Хераклея Синтика.

При разкопките на града са открити множество антични съоръжения, късноримска базилика, чиито останки от стени се издигат до 5 метра, система за отпадни води, стълбища, форум, занаятчийски квартал, производствени помещения, улици, канали. Сред откритията на археолозите е и чешма, чиито чучури са оформени като лъвски глави.

Има изключително много извори,
които дават информация за Хераклея Синтика

В града е било силно застъпено занаятчийството, произвеждали са и много керамика и платове, казва археологът. Също така сме открили много театрални маски, статуетки и фигури на бог Дионис, богиня Артемида, както и на Херакъл. Всички находки се пазят в археологическите музеи в Петрич и Благоевград, уверява археологът.

Хераклея Синтика.
Хераклея Синтика.

Некрополът на града е един от много добре запазените и предоставя богата информация за погребалните обичаи на населението. За съжаление в средата на 90-те години той е станал жертва на набезите на иманяри, отбелязва ръководителят на разкопките, като допълва, че те продължават да оказват своето негативно влияние и до днес, макар и по-ограничено.

Поречието на река Струма е било населявано от тракийското племе синти. Освен тях тези земи са обитавани от гърци, келти, илири. Селищен център за района бил именно Хераклея Синтика. Градът е кръстен на героя от елинската митология Херакъл.

Хераклея Синтика.
Хераклея Синтика.

„Да знаем името на античен град е абсолютен лукс“

Това казва Вагалински. По думите му градът е основан през IV век пр. Хр. и е функционирал без прекъсване в продължение на 750 години – до IV век сл. Хр.. Тогава силно земетресение разрушава града и той бива напуснат от жителите си.

Хераклея Синтика.
Хераклея Синтика.

Не е ясно кой точно е основателят на Хераклея Синтика, според различни теории това е някой измежду Филип II, Aлександър Македонски или Касандър – един от неговите наследници. По-късно градът става част от римската империя.

През 2015 г. е бил издаден специален том на английски, с много изчерпателни текстове и на български, който събира цялата информация от проучванията по обекта от деня на тяхното започване. Негови автори са Людмил Вагалински и Емил Нанков. Той е достъпен на http://www.archaeologia-bulgarica.com/publications-about-heraclea-sintica/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *