Келтски свят,  Музика

Сборник келтска музика Various Artists:Rough Guide to Celtic Music

Резултат с изображение за „Rough Guide to Celtic Music“

World Music Network/Дюкян Меломан, 2005 Уърлд/келтска музика

***

08.12.2005г., автори: Маргарита Борисова, Виктор Лилов от Меломан на www.dnevnik.bg взето от: https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2005/12/08/100775_meloman/

За първи път след големия успех на Rough Guides to Irish и Scottish music издателите от World Music Network се осмеляват да направят компилация, която обглежда келтската музика от различни региони на света. Келтската музика от Ирландия, Испанска Галисия, Северна Франция, Уелс и Шотландия и дори Америка носи обща характерна мелодика, но спецификите в звученето идват от локалната окраска.

От тъжните и прочувствени акапелни изпълнения до веселите песни, в които шеговито се закачат цигулкови подвиквания и гайдарски провлачени вметвания. Селекцията започва с две традиционни песни от Ирландия – Jig Songs и Hebden Bridge, в изпълнение на Дервиш и Кила. Впоследствие се премества в Галисия с лиричната O Mar на Мерседес Пеон, а Каперкай внасят модерен хип-хоп нюанс с Hoireann O.

Канадската певица Натали Макмастър развеселява духовете с добре подбраната селекция от известни парчета, а френската група Сколван предлагат оригинална инструментална композиция. Естествено в тази компилация присъства и парче на известния Алан Стивел, а останалите включени артисти са приятна за ухото изненада. Разходката из келтската диаспора е интересна и най-вече разнородна, което би могло да подразни едни и да зарадва други. Защото светът е шарен и музиката в него също – това доказва и тази селекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *