Български автори,  Келтски свят

Лекарствата и водата са безплатни в Шотландия

18.09.2014г., от 24chasa.bg , взето от: http://dnesplus.bg/News.aspx?n=676468

Зелени хълмове, гайдари в карирани полички и дестилерии за уиски. Те са неизменно в казионните реклами за Шотландия. Но тази малка патриотична страна с размерите на американския щат Мейн се слави с много повече от това – богата история, вековни традиции, изключителна природа, митове, изкуство, литература.

Тя има гениални представители в какви ли не области и там са изобретени тоалетната с вода, хладилникът и велосипедът

Макар и под управлението на британската конституционна монархия, Шотландия се радва на известна независимост. Тя няма конституция, но има свой парламент, който може да приема закони извън областта на валутната, външната политика и отбраната.

Образованието, правосъдието, полицията се командват от Единбург и за разлика от англичаните шотландците получават безплатни лекарства. Водата също е гратис, плаща се само за филтрирането и преноса й. Лондон обаче управлява петролната и ядрената енергетика.

Шотландците изненадват приятно. На пръв поглед те излъчват студенина, но всъщност са сърдечни, общителни, великодушни и с остър хумор.

Известни са с горд дух и вироглавие, вярват в суеверия. Тези в Абърдийн се славят като скъперници и неслучайно са побратимени с габровци.

В шотландеца живее генът на червенокосите – един на всеки осем е риж. Той е известен и с буен нрав. В Глазгоу стават повече убийства на глава, отколкото в Рио де Жанейро и Ню Йорк.

Също така начесто съобразно населението са и великите представители на този народ. Шотландци са откривателят на пеницилина Александър Флеминг, на телефона Александър Бел, на телевизията и оптичния кабел Джон Лоуджи Беърд, на модерната парна машина Джеймс Уат, на пневматичната гума Джон Бойд Дънлоп.

Оттам са родом поетът Робърт Бърнс, писателите Артър Конан Дойл, Уолтър Скот, Арчибалд Кронин, Мюриъл Спарк. Такива са футболният мениджър Алекс Фъргюсън, актьорът Шон Конъри, легендарният пилот от Ф1 Джеки Стюарт, икономистът Адам Смит, пътешественикът Дейвид Ливингстън. И певците Ани Ленъкс, Лулу Донован. Британските премиери Тони Блеър и Гордън Браун също са шотландци.

Какъв е езикът на шотландците? Труден въпрос. Собствената им реч е келтска, каквито са и по произход, но тя не е широко разпространена. Навсякъде говорят трудно разбираемия “шотландски английски” с много диалекти и келтски думи.

Клановата система – oбщност от братовчеди, е отпаднала още през XVIII век, но кланове има до днес. Членовете им са пазители на шотландския морал и традиции, а по празници носят 11-вековните полички “килт” от плат тартан с карета, характерни за всеки отделен род. Клановите имена Макдонел, Макдугъл, Малкълм, Елиът до днес са прочути чрез потомците им в цял свят.

Като древна култура Шотландия пази живи безброй митове и легенди.

Духове, таласъми, елфи, самодиви, чудовища смущават там съня на децата, а и на доста възрастни. Най-известното е, разбира се, Неси – звяр в женски род, който се крие в дълбоките ледени води на езерото Лох Нес и събира туристи.

И сега шотландците масово вярват в нещо, наречено “втори поглед” – способност да се гадае бъдещето.

Цяла година зеленина и повече кислород във въздуха. Такова впечатление оставя уникалната природа на Шотландия. Но особеният й чар е в кристалните сладководни езера – лох, както им казват по келтски.

В страната те са над 30 хиляди, а по крайбрежните острови – още 7500. Рекордьорът е Лох Нес, а Лох Ламонд е най-големият резервоар за прясна вода във Великобритания.

Край всяко езеро, а и навсякъде из малка Шотландия се издигат знаменитите й замъци, някои още от XI век. Те са над 300 – по един замък на 200 кв. км

Руини или реставрирани обитаеми постройки, тези внушителни творения изобилстват от стилове и форми. Балморал и единбургският Холироудхаус още са резиденции на кралицата. А Друм, Гратс, Стирлинг, Инверерей са известни туристически атракции.

Шотландия е измислила голфа. Още през XV век. Днес там има 500 игрища за голф, а тези в градчето Сейнт Ендрюс са сред най-прочутите в света.

Конкуренция на голфа по слава прави само уискито – неслучайно другото му име е скоч. Стотиците дестилерии в страната произвеждат безброй видове от “водата на живота”, както са го наричали келтите. Марките “Гленморанджи”, “Далмор”, “Лоуленд”, “Лагавулин”, “Ардбег” и малцовата им напитка са изкушение за всеки познавач.

Проблемът е, че много шотландци се напиват до смърт – 3000 души умират от препиване всяка година, а хазната се бърка 3,5 млрд. лири за лечение на алкохолици и пропуснати ползи в производството.

ФАКТИ ЗА ШОТЛАНДИЯ
Столица: Единбург

Резултат с изображение за „единбург“
снимка: Wikipedia

Територия: 78 772 кв. км

Население: 5 535 000 души (2011 г.)

Големи градове: Глазгоу, Абърдийн, Дънди

Светец покровител: Сейнт Андрю

Резултат с изображение за „st.Andrew- Scotland“
снимка: Pinterest

Национален флаг: Андреевският кръст на небесносин фон

Резултат с изображение за „scottish flag“
снимка: Wikipedia

Герб и кралски щандарт: червен лъв на жълто поле в червена двойна рамка от лилии

Резултат с изображение за „scottish royal standart“
снимка: Wikipedia

Химн: Flower of Scotland

Национален герой: Уилям Уолъс, водил съпротивата срещу англичаните през войните за независимост и прославен от Мел Гибсън във филма “Смело сърце”

Магарешки трън: национален символ, изобразен на банкнотите.

Резултат с изображение за „thistle“
Резултат с изображение за „scottish banknote with thistle“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *