Изкуство,  Символи

Келтският символизъм. Келтски възли

16.03.2017г., взето от: https://alehorn.com/blogs/blog/celtic-symbolism-the-celtic-knot

Превод: Сурен Исраилян, 16.03.2020г.

Уважаеми приятели ! Утре е Ден на Св.Патрик, а това е моят подарък за всички Вас. В превода си използвах официалните „стари“ термини на някои възли, както е посочено в оригинала. Тоест: „трискелон“ – е трискел, „трикветра“ е трайкетра, затова вижте оригиналните названия, които публикувам в подзаглавията от оригинала.

След една нощ идва Ден на Св.Патрик, така че завършваме месеца на живеене по-ирландски с най-известните и най-хубавите келтски символи, наречени келтските възли.

Системата на келтските възли е древна традиция, започнала доста преди живота на самите келти. Тези символи са били използвани като украса в гоблените, в надписите върху камъни, бижутерията и на много други места от повечето народи по света още от появата на цивилизацията.

Но това, което прави келтският възел специален е, че той няма начало и край. Келтският възел е обикновена права линия, която се преплита около себе си безброй пъти и създава прекрасен орнамент. Този стил има корени назад във времето, когато се създавали обикновени и илюстровани ръкописи, които след това били възстановявани и пазени в ирландските манастири по време на „Тъмната Епоха“ на европейското Средновековие.   

Съществуват много различни видове възли, като някои от тях носят в себе си дълбок исторически и персонален смисъл.

Например:

Възелът на вечността

Келтският Възел на вечността /The Eternity Celtic Knot/

Този възел е, може би, един от най-разпознаваемите знаци на келтския символизъм, макар че малко хора знаят за значението му. Създаден е от обикновена линия, която обикаля около себе си и се свързва като орнамент, Възелът на вечността е нещо като обиколка без начало и край. По този начин той символизира името си – вечността на света, на живота, любовта, приятелството и роднинството. В центъра му се вплитал келтският трискелон, но за това ще пишем по-късно.  

Келтският кръст

Келтският кръст /The Celtic Cross/

Да не се бърка с Кръста на Св.Бригид /St. Brigid’s Cross/, в който няма възли. Този кръст понякога се нарича Кръста на Св.Патрик /St. Padraig’s Cross/. Той е един от символите, приеман от историците като „висш божествен знак“. Някои учени твърдят, че той съществувал при келтите доста преди християнството, другите смятат, че този символ е бил келтски възел, специално „опростен“, за да се хареса на езичниците. Отидете и го вижте в реалния живот в замъка Rock of Cashel, в графство Типърари /Tipperary County/, ако посетите южна Ирландия.

Резултат с изображение за „celtic knot“
Възелът на триединството

Келтският възел на триединството /The Trinity Celtic Knot/

Възелът на триединството, трискелон /triskelion/, трикветра /triqutera/. Всички тези имена означават едно и също: възел с три ъгъла. Вероятно сте чували историята, как Св.Патрик обяснявал на ирландските езичници, че християнският бог бил триедин – Бащата, Сина и Светия Дух. Според легендата, той е използвал детелина с три листа, за да покажел, как нещо можело да бъде „три в едно“.

Възелът на закрилата

Келтският възел на закрилата /The Shield Celtic Knot/

Този възел е доста популярен в съвременната бижутерия, особено при изработване на келтските сватбени халки. Виж, дали си познал причината:

Виждаш ли четири сърца върху ръбовете на възела ? Това е причината. Символът е древен, а сърцата се образуват по съвпадение, тоест линията прави неволна „сърцевидна“ обиколка ! Четирите части на този символ показват силата и „държи враговете на далеч“.

Четвъртитият възел

Четвъртитият келтски възел /The Quarternary Celtic Knot/

Вероятно сте виждали този възел от време на време, защото той не е толкова популярен, като другите, посочени по-горе. С четирите си обособени и заплетени части той символизира много неща: четирите сезона, четирите келтски празника: Сауин, Белтен, Имболк и Лунаса /Samhain, Beltaine, Imbolc, Lughnasadh/, а също така четирите главни елемента на вселената.

Дъбов възел „Дара“

Келтският /дъбов/ възел „Дара“ The Dara Celtic Knot

Това е един от любимите ми възли, защото е много необичаен. Той показва коренната система на дъба. В келтската митология, дъбът е бил най-силното дърво, защото преживявал дори и удар на мълния. Този възел символизира вътрешната сила и спокойствието.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *