Български автори,  Език,  Традиции

Ти да видиш! Защо държавата е Германия, а народът – немци?

30.04.2016г., автор: Адриана, взето от: http://www.sunshine.bg/ti-da-vidish-zashho-drzhavata-e-germaniya-a-narodt-nemci

Поредният отговор на поредния въпрос, които от много време ме човъркаше. Защо хората, които живеят в Германия се наричат немци? Всъщност, версиите за корена на думата “немец” са много. Ето и няколко от тях…

Думата «Германия» е влязла в употреба в Древния Рим (а самите римляни с голяма вероятност са я заимствали от гърците). В «Записки за галската война» (средата на I век пр.н.е.) Юлий Цезар наричал германци източните съседи на келтите, живеещи на изток от Рейн. Самата дума «германци», изглежда, е от келтски произход — от gair («съсед»), или от gairm («боен вик»)

В края на I век от н.е. римският историк Тацит подробно описал нравите на германските народи в труда си «За произхода на германците и местоположението на Германия».

В староруски и другите славянски езици думата «немец» означавало неразбираемо говорещ човек, «ням». Така може би са наричали чужденеца, чиято реч им е непонятна, както римляните наричали другоплеменниците варвари (barbari), имитирайки със съчетанието «бар-бар» думи на чужд език.

Впрочем, съществува и друга версия: «немец» може да се отнася за названието на германското племе немети, което също се споменава от Юлий Цезар. Унгарците пък, чийто език не се отнася към славянската група, наричат немците с думата със славянски корен — «немет».

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *