Български автори,  История,  Традиции

Св.Патрик вече е и руски православен светец

17.03.2017г., от dnevnik.bg, взето от: https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/17/2936746_sv_patrik_veche_e_i_ruski_pravoslaven_svetec/

Уважаеми приятели ! Отдавна се каня на публикувам статия на тази тема – Св.Патрик наистина е и православен светец. По този повод Ви препоръчвам да посетите Мъглижкия манастир „Св.Никола“ /до гр.Мъглиж/, където в църквата на манастира е изобразен св.Патрик, заедно със св.св.Кирил и Методий. На моя въпрос, защо св.Патрик е изобразен тук, в българската църква /има цяла история специално за тази картина/, свещеникът ми отговори съвсем спокойно: „Защото Светител Патрикий е православен светец“.

Св. Патрик вече е и руски православен светец

Ирландия, ирландците по света и приятелите на тази страна отбелязват на 17 март Деня на Свети Патрик. Това е държавен празник в Ирландия, отбелязва се от XVII век насам и днес се е превърнал в Ден на ирландската култура.

От тази година /2017г./, обаче, този католически светия от V век се почита и от Руската православната църква. На 9 март Светият Синод на РПЦ включи в месецослова имената на 16 светии, които „са се подвизавали в страните от Централна и Западна Европа“ до църковния разкол през 1054г.

„Сред тях е свети Патрикий, просветител на Ирландия, по-известен сред вярващите от нашата страна като Свети Патрик“, заяви говорителят на РПЦ Владимир Лейгода. Той обясни, че за решението са взети предвид „сведения за почитането на тези светии в православните и западноевропейските епархии на Руската православна църква“ и в други православни църкви.

В Русия, където все още църквата използва стария календар, Денят на Св. Патрик ще се отбелязва не на 17, а на 30 март. Това разминаване дава основание на желаещият да празнуват, да го направят два пъти – веднъж с ирландците и веднъж с руснаците.

В Русия призовават на този християнски празник да се отиде на църква, а не на кръчма. Но ирландците казват, че традицията да се празнува с песни, танци и много бира освен че е вероятно на 50-ина години, е оправдана от факта, че самият Патрикий като млад бил доста „лекомислен и не се е замислял много за божествените дела“.

Включването на Св. Патрик сред руските православни светии означава, че би трябвало да се появи и негова икона съгласно православния канон. В западната традиция негов символ е трилистната детелина, с която, както твърди неговото житие, илюстрирал защо Светата Троица има три съставни елемента и в същото време е едно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *