История,  Традиции

В крепост в Бургундия е намерен „бар“ на древните келти

20.06.2019г., от mir24.tv,  източник PLOS ONE взето от: https://mir24.tv/news/16365806/v-burgundskoi-kreposti-nashli-bar-drevnih-keltovПревод от руски: Сурен Исраилян, 14.03.2020г.

снимка : МТРК «МИР» / Николай Костюшин

Учени от Тюбингенския университет /Германия/Tübingen/ открили предпочитания на древните келти в областта на алкохолните напитки.  

В керамични съдове, изработени през V в. пр.н.е. са открити остатъци от червено вино, бира от просо и вероятно ферментирала медена напитка /медовина/.  

Съдовете са били открити по време на разкопките в крепост, намираща се в Бургундия (източна Франция), според сайт PLOS ONE.

За това, че келтите са били пристрастени към алкохола, са писали още в древността такива автори като Херодот. Но чак сега учените намират исторически артефакти, които помагат за изучаването на този въпрос.

„Сякаш влизаш в техния бар“, – отбеляза авторка на изследването Синтиана Шпитери.

Крепост Vix-Mont Lassois е била голямо селище в Желязната епоха. Историците смятат, че жителите му са имали търговски връзки с Гърция, вероятно чрез гръцката колония, която се е намирала на мястото на съвременния град Марсилия /южното крайбрежие на Франция/.

По време на изследванията специалистите събраха образци от повърхността на керамичните съдове (повечето от тях са били изработени в гръцки стил) и направиха химичен анализ.

Те се надяваха, че липидите /мазнините/, които се отличават с голяма устойчивост, ще се запазят за изминалите 2 500 години, и надеждите им се оправдаха.

Изследванията показаха, че в гръцките съдове са били запазени остатъците от гроздова ципа, вероятно от червено вино. В този район не е имало винопроизводство, следователно напитката е била докарана от чужбина. 

Келтите са правили собствена бира, частиците от която също са били намерени върху съдовете. Някои от изследваните образци съдържали молекулите на пчелния восък – важен компонент на медовина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *