История,  Келтски свят,  Традиции

В горите на Шотландия са намерени старинни „заводи“ за производство на нелегален алкохол

02/10/2019г., от mir24.tv източник The Sun, взето от: https://mir24.tv/news/16380268/v-lesah-shotlandii-nashli-starinnye-zavody-samogonshchikov

превод от руски: Сурен Исраилян: 14.03.2020г.

рязань, алкоголь, самогон, самогонный аппарат,
снимка : МТРК «МИР» / Екатерина Дегтерева

В шотландските гори откриха руини на две сгради, които най-вероятно са били нелегални „заводи“ за производство на уиски. Историците смятат, че те са били построени през 18 век, но е възможно да са били използвани много по-късно.

Руините се намират в близост до езерото Лох Ард /Loch Ard/, в труднодостъпен район, но същевременно сравнително близко до Глазгоу. Археолозите откриха, че сградите са били необикновено дълги и свързани помежду си с две сушилни пещи за царевица, информира The Sun.

Както е известно, през 1788г. шотландското правителство приело нов закон за производителите на алкохол. Според този закон производителите се задължавали да изработват минимум 450 литра алкохол на ден. Което явно е било направено с цел, малките фирми да напуснат пазара.

След въвеждането на закона много производители са преминали на нелегално положение, а пазар бил наводнен с алкохол от „сивата икономика“. Търговците не спирали да продават нелегалната пиячка – тя е била по-изгодна, защото за нея естествено не се е плащал никакъв данък.

Ако данъчните намирали подобни производства, конфискували всичко – оборудването и готовата продукция. Но гъстата гора, явно е била добра защита от нежеланите посетители.

Според експертите, заводите са били окончателно изоставени към 1840г., но добре се запазили заради благоприятните условия на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *