Български автори,  Традиции

Как се празнува Великден по света

Уважаеми приятели ! Нарочно избрах тази статия за публикуване днес. Да, всички сме притеснени от епидемията, да – всичко се сви, но … животът продължава, това не е война. Нека да мислим за хубавите неща, например за идващия Великден !

24.03.2016г., източник: 24chasa.bg , автор: Таня Георгиева,
в. „България СЕГА“ , взето от: http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/28987.html

Пасха, Възкресение Христово или Великден е най-големият и най-старият християнски празник. Той отбелязва възкръсването на Господ Исус Христос от мъртвите, което е основата на християнската вяра. Със смъртта си на кръста и възкресението Христос победил смъртта и дявола и така изкупил и нашето спасение.

https://astoria-academy.com/wp-content/uploads/2017/04/Happy-Easter-hd-wallpaper-Copy-min.jpg
снимка: https://astoria-academy.com/velikden-po-sveta/

От средата на II век християните по цял свят почитат разпятието на Христос и възкресението му с различни обичаи. Някои дори са с езически произход, адаптирани по-късно към християнството. С великденски огньове са отправяли поздрав към слънцето още в Римската империя и келтите /подсещам и за празнично украсените яйца на празника Остара – заб. на блогъра/.

Яйца са били боядисвани и в Древен Египет. През Средновековието по Великден са плащали наеми и разни налози чрез яйца. Заекът, символ на плодовитост поради високата си размножителна способност, се появява доста по-късно като елемент на празника в западноевропейските страни.

За България и цялото православие е ясно – това е най-големият православен празник. В деня на възкресението децата и възрастните се чукат с яйца, като се поздравяват „Христос възкресе“. Ако яйцето ти остане здраво, ще бъдеш здрав и честит цялата година.

https://trafficnews.bg/news/2018/08/28/koga-se-pada-velikden-prez-2019-godina-635.jpg
снимка: https://trafficnews.bg

А как е при другите народи? Странни или весели, ето някои от обичаите на християните по света, ако по Великден сте в чужбина.

Австралия. Зайчетата са недолюбвани, защото опустошават и без това оскъдната зелена растителност. Яйцата носи торбест бозайник – симпатичният Билби. Това малко познато у нас животно има дълъг нос и огромни уши. Шоколадовата индустрия предлага богат асортимент от вкусни билбита.

Великобритания. На Разпети петък англичаните хапват cross buns – стафидени хлебчета с вдълбан кръст. На Великден организират състезание по търкаляне на писани яйца от висок хълм. Печели онзи, чието яйце пресече първо финалната линия. Англичаните са не само весел и жизнерадостен, но и много пестелив народ. В четвъртък преди Великден по традиция кралицата раздава дребни сребърни монети на бедните – Maundy Money.

Германия. Типично е децата да търсят скритите от майките им яйца и шоколадовите зайчета. От векове се палят великденски огньове. Огънят символизира обновлението и радостта от възкръсването на Христос, „светлината на света“. Смята се, че така бива изгорен предателят Юда. В някои области по ниви и поля пускат да се търкалят яйца като символи на плодородие. По-популярни в Бавария са шоколадовите фигури на петела, в Тюрингия – на щъркела, а във Вестфалия – на лисицата. Въпрос на избор.

Гърция. Както и в другите източноправославни държави, през цялата Страстна седмица се правят продължаващи с часове църковни служби. Точно в полунощ на събота срещу неделя владиците обявяват „Христос воскресе“, а вярващите отговарят „Воистина воскресе“. Пали се огромна клада. Неделята е тържествен семеен празник. Пече се агне на шиш, полива се обилно с червено вино. От вътрешностите на агнето задължително се приготвя „кокореци“.

Италия. В много села се правят инсценировки на страданията на Христос Via Crucis и великденски процесии. Папата благославя с Urbi et orbi. Магазините предлагат огромни шоколадови яйца, пълни с изненади. Специалитет е Colomba Pasquale, великденски гълъб под формата на сладкиш от леко тесто с мая. На Велики понеделник има закуска само от сладък кроасан и капучино, а по изключение може да присъства салам и торта рустика, приготвена от спанак и яйца плюс чашка вермут.

Исландия. Вярват, че в утрото на Великден всички тролове и диви животни са се изпокрили дълбоко в гората и под земята и няма да навредят никому.

Испания. Характерни там са многото процесии на набожни братства. На много места се забулват с островърхи качулки да напомнят сцени от инквизицията. По градове и села се разнасят високи 3-4 метра фигури на Иисус и светци. Други носят железни вериги и се самобичуват

Русия. Божествената литургия свършва като у нас с процесия около храма с кръстове и огромни запалени свещи. Московското метро работи до късно, за да се приберат хората след литургия. Краят на строгия пост идва с ястие от извара и сладкиша „кулич“.

САЩ. Празнува се с множество паради, най-големият е в Ню Йорк. Много от американците са с великденски шапки, някои дори са дегизирани като зайци. „Пето авеню“ се превръща в същинска карнавална лудница. В Белия дом на децата е позволено да търсят скритите яйца и да ги търкалят по паркета с помощта на пръчка, подобна на хокеен стик. Президентът подарява дървени яйца, подписани от него и първата дама. В Тексас, където има повече немски заселници, в нощта срещу възкресението се палят великденски огньове. При т.нар. Easter Egg Rolling в градината деца и възрастни търсят писаните яйца по подобие на обичая в Европа.

В Унгария “поливат” жените за плодовитост на Велики понеделник. Мъжете посещават жените от фамилията и приятелските семейства и ги пръскат с парфюм. Срещу това ги даряват с великденски яйца, курабийки и алкохол.

Франция. Парижките сладкари пускат на пазара ръчно изработени великденски камбанки и други изкусително вкусни шоколадови фигурки. Търговската мрежа е залята от захарни зайчета и други сезонни лакомства. В Бретания на Разпети петък се садят теменужки – цветята на гръцката богиня Персефона, която била принудена да живее по половин година на земята при майка си Деметра, а после – при съпруга си Хадес, бог на подземния свят.

Филипините. Всяка година на Разпети петък в селцето Сутуд, на 75 км северно от столицата Манила, се възпроизвежда разпъването на Христос. Млади мъже носят кръст до хълм и там набождат ръцете и краката си с 5-сантиметрови пирони. Трябва да престоят на кръста най-малко 5 мин. Младите гледат на това като изкупление. Католическата църква критикува ритуала.

Финландия. Хората се шляпат с брезови клонки по подобие на приветстването с палмови клонки при влизането на Иисус в Ерусалим. На Велики понеделник на децата е разрешено да крещят, да търчат по улиците и да правят каквото искат, за разлика от смирението през Страстната седмица.

Холандия. Лалетата започват да цъфтят още от средата на март и по Великден полята заприличват на истинско море от цветове. Кулминация е парадът на цветята, наречен корсо, по 40-километровата отсечка между градовете Нордвейк и Хаарлем.

Швеция. Великденският цвят е жълтото. Тук яйцата носи не заекът, а пиленцето (което е по-близо до истината). Домовете се украсяват с брезови клонки, от четвъртък до събота през Страстната седмица децата ходят от къща на къща и получават лакомства и шарени яйца, които пазят за Великден. Облечени са като „великденски лелки“ с шалове, поли и начервени бузи. Празничното меню в неделя включва яйце и херинга.

Южна Африка. Великденски специалитет са вкусно ухаещите hot cross buns – сладки хлебчета със захарни кръстове – традиция от времето на кръстоносните походи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *