Български автори,  Символи,  Традиции

Уика – модерната религия

25.02.2010г., автор: Блага Димитрова, от rozali.com, взето от: https://horoskop.rozali.com/zagadki/p12523.html

Уика е религия на общуването. Уика е магия. Уика носи доброта и хармония на онези, които вярват в нея.

Уика – модерната религия

Според вярващите в Уика, това е много древна религия. Доказателствата, които предлагат са древни рисунки на рогатия бог и вещици, датирани на 30 хил. години. Уика черпи от изворите на мистицизма, астрологията, руните, таро, както и от съвременните прозрения на психологията. Този култ се е зародил и развил успоредно в различни части на Европа и затова има много разновидности – келтски, саксонски, шотландски, ирландски и т.н. Преди ХІV век Занаятът, както е известен сред поклонниците, е бил широко практикуван и църквата е била малко или много толерантна към него.

Възраждането на Уика през ХХ век започва в Англия.
Джералд Гарднър е един от първите вещери, който открито говорел за своите вярвания и станал известен със своите радио-програми, книги и публикации за вещерството.

Уика – модерната религия

Да се обясниш Уика е невъзможно. Но може да се усети, когато ненадейно, без да си подготвен попаднеш на хора, които са в разгара на своите ритуал. Името Уика означава вещица или мъдрец на знанието. Това е религия, която почита една богиня и един бога, равнопоставени. Уика изповядва любовта и уважението към земята, природата и хората. Религия на хармонията и ритъма, духовното израстване. Това значи, че трябва да се изправиш срещу собствените си демони, да ги победиш и да намериш вътрешната свобода.

Уика може да се изрази чрез петте елемента на мъдрите: Земя, Въздух, Огън, Вода и Дух, които са в основата на Вселената, а тя е самата планета – балансирана, хармонична саморегулираща се система. Всички живи организми са свързани в едно цяло и взаимодействат помежду си.

Земята е олицетворение на мъдростта.
Въздухът символизира ума, интелекта, словото, мисълта, философията.
Огънят е енергия, страст, воля.
Водата олицетворява любовта, силата, която ни свързва с останалите и Вселената; тя е извор на почитта ни към Боговете, уважението ни един към друг и преклонението ни пред природата.
Духът е символ на тайнството. Той свързва в едно останалите четири елемента и сам по себе си е по-съвършен от всички тях, взети заедно.

Уика приема закона за трикратността, който гласи: каквото дадеш, три пъти ще получиш.

Основни принципи
Уика връща отговорността за живота в собствените ни ръце. Чрез нея разбираме, че ние сме отговорни пред себе си за своето духовно развитие. Уика е традиция, разкриваща как да се използва вътрешната сила по разумен начин.

12370_2.jpg

Това е религия на общуването. Груповата енергия е необходима за ефективно извършване на магическите ритуали, които варират в зависимост от различните традиции, но притежават едни и същи характерни особености. Очертаването на кръг, използването на свещи, благовония, вода и сол, атаме (ритуален нож), жезъл, чаша и поднос. Всички тези атрибути са традиционни и помагат за създаване на една по-особена магическа атмосфера, за разчупване съзнанието на вещицата и за по-добра концентрация.

Любопитно

  • Осем са основните празници. Четири от празниците се наричат Слънчеви празници, защото са свързани с положението на Слънцето спрямо Земята. Това са празниците на Зимното и Лятното слънцестоене, на Пролетното и Есенното равноденствие. Другите 4 празника са с келтски произход – Имболк, Белтейн, Лунаса и Хелоуин.
  • Повечето вещери са в групи от 3-13 човека, известни като ковъни.
  • Уиканите винаги празнуват на пълнолуние.
  • Вещерите нямат свещена книга.
  • Уканите носят дрехи с различни цветове, но предпочитат черното, защото е кулминацията на всички вибрации светлината.
  • В Уика се използва пентаграма като амулет и символ за защита. Звездата с пет лъча представлява човешкото тяло и Земята. Комбинацията на звездата заобиколена от кръга, представлява човека, обкръжен от силата на двете божества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *