Български автори,  Изкуство

Даниела Тодорова с изложба от хартия под мотото „Светлина и сянка“

14.10.2017г., автор: Екип Марица, снимки: Тамер Халил, взето от: www.marica.bg

https://www.marica.bg/region/haskovo/daniela-todorova-s-izlojba-ot-hartiq-pod-mototo-svetlina-i-sqnka

https://cdn.marica.bg/images/marica.bg/110/640_110258.jpeg

В Художествена галерия на Културен център в Харманли откриха вчера /2017г./ изложба с произведения от ръчно правена хартия, под мотото “Светлина и сянка“, на световно известната художничка Даниела Тодорова. Тя даде едно добро начало на 31-то издание на фестивалът „Поети с китари – ПОКИ“.

Авторката е директор на Фондация „Аматерас”, куратор и съосновател на София Хартиен Арт Фест. Член на Американски Биографичен Институт (ABI), на Световната хартиена асоциация IAPMA, Германия, на Sculpture Network, Германия.

Фондация „Аматерас” членува в „Нихон томоно кай” – Дружество за приятели на Япония в България. Даниела Тодорова е участник в десетки уъркшопа в България, Тайван, Китай, Италия и Финландия, както и в рамките на София Хартиен Арт Фест. Има серия публикации в България, Великобритания, Тайван, Германия, Япония, САЩ и Исландия.

В областта на „изкуството в архитектурата” художничката записва 62 дизайнерски витражни големи обекта в България, Тайван и Великобритания, някои от които печелят първа награда, а други са номинирани със специални награди. Участва в международни изложби в Англия, Полша, Германия, България, Корея, Япония, а пътуващата експозиция на АМАТЕРАС колекция предстои да бъде изложена в Италия, Франция, Литва, Полша, Чехия, Англия.

Даниела Тодорова е куратор и основател на големи международни събития от световно значение като София Хартиен Арт Фест и Първото Хартиено Биенале – един уникален проект за Европа. Автор на многобройни проекти за международен културен обмен в областта на изкуствата, като българо-финландски и българо-литовски арт проект; проект „Келтски и тракийски символи”, в рамките на който се осъществяват изложби в Ирландия и България. Изложбата е част от Поетични струни 2017 г.

Даниела Тодорова е участник в десетки международни изложби и уъркшопи в цял свят, автор на многобройни проекти за международен културен обмен в областта на изкуствата, реализирани с художници от цялата планета. Нейното творчество е в сферата на рисунката, живописта, графиката и разбира се, в областта на хартиеното изкуство.

Различни видове ръчно правени хартии, включително и японски такива, естествени материали и много техники са използвани за да се развие първоначалната идея и зрителят да бъде въведен в естетическия ракурс на произведенията. Видимата реалност е пресъздадена, чрез опита да ни се разкрият нови, неподозирани измерения, обобщени под мотото „СВЕТЛИНА И СЯНКА“…

Творбите на Даниела Тодорова, носят сила и мъдрост, одухотвореност и душевна доброта, във всичките и аспекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *