История,  Келтски свят

Открито укрепление на Юлий Цезар

08.02.2013г., автор: Неделин Бояджиев, от bgnauka

По материали от: http://www.livescience.com

взето от: https://nauka.bg/otkrito-ukreplenie-na-yulij-tsezar/

https://www.mozaweb.com/mozaik3D/TOR/okor/romai_katonai_tabor/960.jpg
https://www.mozaweb.com/user.php?cmd=login

Древно укрепление, което Юлий Цезар е използвал по време на завладяването на Галия, бе открито от немски археолози

Според немски археолози, е идентифицирано най-старото известно до днес римско военно укрепление в Германия, вероятно построено като дом за хиляди войници по време на завладяването на Галия от Юлий Цезар в края на 50 г. пр. Хр. Парчета от сандали на римските войници помогнали да бъде направено откритието.

Има само няколко известни такива места, споменати в разказа на Гай Юлий Цезар „Завладяването на Галия”. Изследователите са знаели за едно от тях – близо до германския град Хермескейл, недалеч от границата с Франция.

https://nauka.bg/wp-content/uploads/roman-military-camp-map.jpg

Части от крепостта са покрити с пясъците на времето или са унищожени от развитието на селското стопанство в района. Останки от стената са запазени в гората, но доскоро не е било възможно да се докаже, че това наистина е римски военен лагер, както археолози и местни историци отдавна подозират.  

Археолозите открили, че военната база е съставена от правоъгълно заграждение и изкоп със заоблени ъгли, които обхващат около 45 акра (182,000 кв. м.). Още 18 акра (76 000 кв. м.) са били включени към укреплението, откъдето то се е снабдявало със селскостопански продукти и вода.  

По време на разкопките била открита една от портите на крепостта. В пролуките между камъните, около портала, екипът били открити „ноктите” от сандалите на римските войници и парчета от глинени съдове, които помогнали за датировката на откритието.

Много вероятно е легионерите да са лагерували там по време на Галската война, но археолозите се надяват, че един ден ще могат да кажат с точност дали това е станало през 53 или през 51 г. пр. Р. Хр.

Крепостта е само на 3 мили (5 км) от келтско (галско) селище, обитавано от племето тревери. Възможно е това племе да е оказало упорита съпротива и да е забавило напредването на римските легиони. И затова е трябвало римляните да се укрепят в зона, близка до земите на племето.

Резултатите от археологическите разкопки са публикувани в германския вестник Archäologisches Korrespondenzblatt.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *