Български автори,  Музика,  Традиции

Кметът на Широка лъка подарява родопска гайда на новия полски президент Дуда

26.05.2015г., текст и снимки: Илия Тодоров, взето от: https://www.infotourism.net/index.php?t=11165&m=2

Отделно, че носи веселяшката фамилия Седянков, находчивият за пиар изяви кмет на родопското село Широка лъка веднага след президентски избори в Полша изпраща специален подарък – каба-гайда, на новия полски държавен глава с фамилия Дуда, което на полски език означава „гайда“.

http://www.infotourism.net/documents/gaidari_shiroka_laka_16847.jpg

Макар в Европа и дори в Америка да е популярно фамилното име Гайда, в славяноезичните страни еврочленки – Словакия, Чехия, Полша, точно „дуда“ е наименованието за различните видове гайда. Бившият чешки президент Хавел дори бил лежал в тоталитарен затвор заради своята пиеса „Страконицкия гайдар“ („Strakonicky Dudak“). Новият полски президент Анджей Дуда е родом от старата полска столица Краков и вероятно познава местната „дуда“ от недалечната планинска област в Южна Полша. За да не го обвинят в предизборно пристрастие, кметът Васил Седянков не изпратил подаръка – родопска гайда, за рожденния ден на Анджей Дуда (16.05.), а изчакал официалните резултати след втория тур на президентските избори.

http://www.infotourism.net/documents/kmet_polski_turistki_16846.jpg

Самият той – вече втори мандат широколъшки кмет – лично посреща групи туристи от Полша, носещи 1/3 от „оборота“ на селския музей. Миналата есен на туристически панаир в Полша кметът Седянков получил уверения за помощ с методология и експонати – гайди (dudy) от Държавния музей на музикалните инструменти в гр. Познан, където българин-полски зет правел активна туристическа пропаганда на България покрай специална дистрибуция на българска лютеница, сирене и конфитюр от рози. Кметът има отколешна мечта да задържа за по-дълго туристите в Широка лъка. Затова се е заел с откриването на Световен музей на гайдата, за който вече получил като експонати келтски гайди.

http://www.infotourism.net/documents/gaidar_pametnik_16848.jpg

Прочее, дори под кметския офис на „главната улица“ в Широка лъка има статуя на родопски гайдар в пълен ръст, на която вандали са потрошили единия палец. Засега активният широколъшки кмет очаква началството от Смолян да му отпусне пари за куриерска пратка на родопската гайда до новия полски президент във Варшава, тъй като първите полски групи ще дойдат с необичайно закъснение от един месец. „Всеки полски турист в Широка лъка посрещаме като президент“, казва кметът Васил Седянков и се врича покрай своето известно село да съдейства и за завръщането на полските скиори в Пампорово, където преди 1989 г. са идвали с организирани групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *