Език

Деветте най-стари езика, които още се говорят

21.12.2016г., от www.culterclub.com. взето от: https://lira.bg/archives/132323

101059788-thinkstock-hemera-man-speaking-languages630x354_0

Еволюцията на езиците е като тази на биологичните видове – това се случва непрестанно, поколение след поколение и няма граница, която да маркира момента, в който езикът се променя от един в друг. Поради това е невъзможно да се каже в действителност колко стар е един език, също както това не може да се определи за човечеството като цяло. Но все пак в представените езици има нещо специално, нещо древно, което ги прави по-различни от всички останали, твърди сайтът www.culterclub.com.

Иврит

Случаят с иврит е много забавен, тъй като отпада от масова употреба около 400 г. сл. Хр. и се запазва единствено като богослужебен език за евреите по света. Със засилването на ционизма през 19 и 20 век обаче той се възражда, за да се превърне в официален език на държавата Израел. Въпреки че модерната версия е различна от библейската, тези, на които иврит е майчин език, спокойно могат да разбират написаното в Стария завет и свързаните с него текстове. Първите използващи модерния иврит всъщност оригинално говорят на идиш и поради тази причина съвременният език в Израел има много общо с тази разновидност, използвана от евреите ашкенази.

Тамил

Тамил се говори от около 78 милиона души и е официален език в Шри Ланка и Сингапур. Това е единственият език, запазил се в оригиналния си вид до ден-днешен. Той е част от семейството на Дравидските езици, което включва езици, говорени основно в Индия. Изследователи са разкрили ръкописи на тамил, датирани до 3 век пр. Хр., а езикът продължава да се използва от тогава. За разлика от индийския санскрит, който отпада от масова употреба около 600 г. пр. Хр. и се запазва само в религиозните текстове, тамил се развива и днес се нарежда на 20-о място по честота на употреба в световен мащаб.

Литовски

Повечето европейски езици произхождат от индоевропейското езиково семейство, но разграничаването им започва около 3500 г. пр. Хр. Оформят се германският, италианският, английският, които постепено губят общите си характеристики. Един от езиците в балтийската езикова група, част от индоевропейското семейство, запазва много от характеристиките на т.нар. прото-индоевропейски езици, което означава, че основите му са още в далечната 3500 г. пр. Хр. Незнайно по какви причини литовският е запазил голяма част от звуците и граматиката си още от тогава и поради тази причина може да се нарече един от най-старите езици в света.

Фарси

За ваша информация фарси се говори в днешни Иран, Афганистан, Таджикистан и други държави. Вероятно сте чували за персийски и той ви навява спомени за рисунки на джинове, излизащи от лампи. Всъщност това е един и същи език, но под две различни имена. Фарси е директният наследник на стария персийски, който бил официалният език на древната Персийска империя. Модерният му вариант започнал да се оформя около 800г. от Н. Е. и от тогава, за разлика от останалите съвременни езици, той почти не се е променял. Владеещите го днес могат да вземат текст, написан през 900 г. например, и да го прочетат без почти никакви затруднения – както днес всеки говорещ английски може да разбере Шекспир.

Исландски

Исландският също принадлежи към индоевропейските езици, произхождайки от северно германския им клон (за сравнение английският също има германски произход, но от т.нар. западен германски клон). Много германки езици тръгват по свой път и губят общо със събратята си, но исландският се развива много по-консервативно. Датското управление над острова, което продължава от 14 до 20 век, има много малък ефект върху езика и той остава почти непроменен от времето на първоначалните заселници. Ето защо исландските лесно могат да прочетат сагите си, писани векове наред.

Баски

Езикът на баските е пълна лингвистична мистерия. Той се говори от баските, населяващи части от Испания и Франция, но няма нищо общо с романските езици или който и да било друг език по света. От десетилетия лингвистите спорят на какво може да се дължи това, но нито една от теориите им не е приемлива. Единственото ясно е, че баският език се е говорел по тези земи преди пристигането на римляните с техния латински, от който произхождат френският и испанският.

Фински

Финският може и да е нямал писменост до 16 век, но като много други езици историята му има много по-дълбоки корени. Той е част от Угро-финската езикова група, която още включва естонския, унгарския и още няколко езика, използвани от малцинствени групи в Сибир. Въпреки това финският използва много заемки от други езици, възприети през вековете. Много често във финския тези заемки са запазени в оригиналния им вид, за разлика от езиците, от които произтичат. Думата за майка „айти“ произтича от готски, който е мъртъв език. Думата за цар „кунингас“ произтича от старогерманската „кунингаз“, която вече не съществува в нито един съвременен език.

Грузински

Кавказкият регион е истинско съкровище за лингвистите. Основните езици на трите южни кавказки републики – Армения, Азербайджан и Грузия – произтичат от три различни езикови семейства, съответно индоевропейска, туркска и картвелска. Грузинският е най-разпространеният картвелски език и е единственият кавказки език с древна литературна традиция. Красивата му и уникална азбука също е доста стара, смята се, че е заимствана от арамейската около 3 век пр. Хр. Въпреки че не са своеобразен остров като баския, днес се говорят само четири картвелски езика – всичките в Грузия и нито един от тях свързан с който и да е език по света.

Ирландски галски

Въпреки че се говори само от малка група коренни ирландци, ирландският галски има дълбоки корени. Той е член на келтския клон на индоевропейските езици и се е говорел на днешните острови Англия и Ирландия много преди германското влияние. От него произхождат шотландският галски и езикът на остров Ман, но причината да е в този списък е, че има най-старата народна литература в цяла Западна Европа. По времето, когато цяла Европа говорела различни езици, но пишела на латински, ирландците първи решили, че искат да пишат на своя собствен език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *