Български автори,  Език,  Символи

Писмеността на древните келти

автор: Росица Стоянова, взето от sanovnik.bg

https://sanovnik.bg/n3-27059-%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B8

Писменоста на древните келти

Земите, които са заемани от келтските племена, чието съществуване се проследява в повече от 25 века са огромни. Няма много запазени източници за тях, има няколко писмени източници от различни автори. В последните години съвременната археология постига по-голям напредък. Класическият образ на келтите е описан като мъже и жени варвари, които са облечени в животински кожи, почитали са странни божества и животът им е бил изпълнен с кръвни вражди. Има данни, че те първи започват да обработват желязото за изработването на оръжия и инструменти.

Келтите са използвали символи, наречени руни. Руните са древна азбука. Келтите са изписвали тези символи на дърво, метал и камък. Смятало се е, че руните притежават магическа сила и затова са били използвани като амулети и талисмани. Келтските жреци – друиди са ги използвали за предсказване на съдбата.

Руните са открити от норвежкия бог Один, който докато висял на древно дърво без вода и храна, самонабучил се на кол. Той останал така девет дни и по този начин достигнал до идеята за руните. Хвърлил на земята девет пръчици, а те образували матрица от линии. Така се появяват и 24 символа на руните, а първите девет пръчици са символ на целият космос.

Друидите вярвали, че между природните стихии, енергията и руните има пряка зависимост. Руните са използвани освен за предсказание и за лекуване и благославяне. Освен за гадаенето на бъдещето, вярвало се е, че руните могат да го променят.

Последните хора, които са използвали руните за гадаене са живели в Исландия през 17 век. Оттогава това изкуство замира.

Камъните, върху които са изписвани символите се наричали рунически камъни. Надписите са били кратки и по самата своя същност представлявали заклинания. Руническите надписи се наричат футарк и се четат, както от ляво на дясно, така и от дясно на ляво. Тази писменост е използвана от келтите, викингите и славяните.

Келтската представа за света се свърза с формата на дърветата, чиито корени са дълбоко в почвата, а клоните са извисени високо в небето. Смятали са дърветата за живи и одухотворени същества, притежаващи мъдрост и магически сили. Самата дума друид води етимологията си от дърветата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *