Изкуство,  Келтски свят

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор

 © Fashion Lifestyle Magazine, брой 78, Май 2015, автор: Теа Даулова,

Източник:
http://www.julianne-moore.com/
http://www.biography.com/people/julianne-moore-9542282

взето от: https://www.fashion-lifestyle.bg/search.php

Времето не може да я сломи, то я окрилява – да обича, да работи, да твори. Годините са просто мярка, тя не може да ги спре, но може да им покаже, че не те ръководят нея, а обратното – тя ръководи тях. Безумно красива, безкрайно талантлива, неуморима – тя е Джулиан Мур.

При нея хубостта сякаш идва с годините. И ако не знаете, че е минала 50-те никога няма да й ги дадете. Младият й дух, в съчетание с безупречен вид и огромна доза талант са изпитаната рецепта за успеха, особено когато успяваш да спреш дъха на милиони с играта си във „Все още Алис“.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур
Фото: http://www.inquisitr.com/1825757/julianne-moore-
ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур
Фото: http://www.hawtcelebs.com/category/julianne-moore/page/6/

Джулиан Мур е родена на 3 декември 1960 г. във Файетвил, Северна Каролина. Червеният цвят на косата й свидетелства за келтските корени. Майка й по професия е психиатър, а по произход шотландка. Баща й пък е военен съдия, американец със смесен произход – германо-ирландски.

Заради служебните ангажименти на баща й, на семейството често се е налагало да се мести от едно място на друго. Интересен факт е, че броят на преместванията е около 23 пъти, равносметката: 23 държави по целия свят. В интервюта актрисата споделя, че си спомня как в онези години децата в училище не веднъж са й се подигравали, заради луничките по лицето.

Гимназиалното си образование завършва в Германия. А след това се отправя отново към Америка, за да учи в Бостънския университет. През 1983 г. завършва университета за сценични изкуства и се отправя към Ню Йорк, където за известно време работи като сервитьорка, преди да се появи в света на киното.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур във филма „Откакто свят светува“
Фото: http://soaps.sheknows.com/
ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур във филма „Джурасик парк“
Фото: http://grogsmovieblogs.com/2014/08/29/jurassic

Първата й роля е доста кратка и незначителна – в серийния филм „На прага на нощта“ („The Edge of Night“ – 1956-1984г.) Тъй като се справя добре с малката роля, Джулиан приема поканата да участва в популярния през онзи период сапунен сериал в САЩ. В продължение на няколко години от 1885 г.

Джулиан Мур влиза в ролята на Франи в „Откакто свят светува“ („As the World Turns“ – 1956 – 2010 г.) За безупречно изиграния драматичен образ Мур получава награда Еми.

Пробивът на големия екран идва през 1990 г. с филма „Приказки от тъмната страна: Филмът“ („Tales from the Darkside: The Movie“, 1990 г.). Tази роля дава успешен старт на актьорската й кариера. Следват редица предложения и участия в много филми.

За онези години едни от най-емблематичните й превъплъщения са във филмите – „Бени и Джун“ („Benny & Joon“ – 1993 г.); „Беглецът“ („The Fugitive“ – 1993 г.); „Vanya on 42nd Street“ – 1994 г.; Safe -1995 г. и други.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур във филма „Игрите на глада“
Фото: http://www.instyle.co.uk/celebrity/

Необозримият актьорски талант на Джулиан Мур я отвежда в редица успешни продукции. Без кастинг, тя е поканена от Стивън Спилбърг в продължението на Джурасик парк – Изгубеният свят („The Lost World: Jurassic Park“ – 1997г.).

През същата година Мур взима участие и във филма „Буги нощи“ („Boogie Nights“ – 1997г.) За ролята си там тя получава и първата номинация за Оскар за поддържаща женска роля. На 4 декември 1997 се ражда и синът й Кал.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур с наградата Оскар:
Фото: © Jim Ruymen/UPI / http://www.upi.com/Entertainment_

Краят на 90-те е и най-интензивният период в нейната кариера. Тук са годините, в които излизат филмите с нейно участие: „Големият Лебовски“ („The Big Lebowski“ – 1998 г.); „Психо“ („Psycho“ – 1998 г.); „Краят на аферата“ („The End of the Affair“ – 1999 г.); „Магнолия“ („Magnolia“ – 1999 г.); „Ханибал“ („ Hannibal“ – 2001 г.); „Часовете“ („The Hours“ – 2002 г.); „Закони на привличането“ („Laws of Attraction“ – 2004 г.); „Децата на хората“ („Children of Men“ – 2006 г.) и други. Междувременно изпълнява роли в телевизионни сериали, като „30 Rock”.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур и семейството й.
Фото: © Startraks Photo/REX / http://www.telegraph.co.uk/culture

2014 – та е изключително успешна и ползотворна за кариерата на Джулиан Мур. Участва във филма от поредицата „Игрите на глада“ („The Hunger Games: Mockingjay – Part 1” – 2014 г.); също така в „Карта на звездите“ („Maps to the Stars“ – 2014 г.) – с награда за най-добра женска роля на филмовия фестивал в Кан; „Седмият син“ („Seventh Son“ – 2015 г.); и разбира се емблематичният – „Все още Алис“ (“Still Alice” – 2015 г.).

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур като посланик на „Спасете децата“.
Фото: http://classymommy.com/j

За „Алис“ Мур печели Оскар за най-добра женска роля. Във филма тя се превъплъщава в ролята на доктор Алис Хауленд – професор по лингвистика, с диагноза Алцхаймер в ранен стадий. Докато преминава през различни настроения, диагнози и влошаването на умствените й способности, Алис е принудена да разчита на семейството си, най-вече на най-малката си дъщеря Лидия (в ролята е Кристен Стюарт).

Това е драма, която няма как да остави безразлични зрителите. Не малко издания казват, че думата „сълзлив“ е доста неточно определение за филма. Той е много повече. Неповторимата игра на Джулиан Мур и работата на целия екип превръщат „Все още Алис“ в невероятен филмов продукт. Играта на Мур е ненадмината. Тя успешно успява да интерпретира всякакви настроения – от радост до тъга и страдание.

Не малко са интересните факти за Джулиан Мур, които са малко известни на широката публика. Истинското име на актрисата звучи по съвсем различен начин от този, които я познаваме днес. Джулиан Мур всъщност е Джули Ан Смит. Президент Алма Коин (от „Игрите на глада“) избира името, с което е позната днес, защото когато отива да се запише в Гилдията на актьорите се оказва, че името й вече е заето.

Актрисата трябва да избере прозвище, което да е свободно и все пак да е близко до рожденото й. Баща й се казва Питър Мур Смит, майка й е Ан Смит. И за да няма сърдити, бъдещата Алис (от „Все още Алис“) решава да направи симбиоза между нейното име и имената на родителите си. Така в крайна сметка се получава – Джулиан Мур.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
„Луничавата ягодка“.
Фото: Bruce Glikas, © Broadway.com / http://www.broadway.com/shows/

Днес актрисата е щастливо омъжена за режисьора Барт Фройндлих. Жълтата преса непрестанно обръща внимание на разликата в годините им – 9 е числото, с което Джулиан Мур превъзхожда съпруга си. Заедно са от близо 19 години. Определяни са като една от най-стабилните звездни двойки от не едно и две издания.

Имат две деца – син Кал и дъщеря Лив Хелън. Интересен факт е, че това е трети брак за актрисата. Първият й съпруг се казва Сундар Чакраварти. Любовта между тях бързо угасва, а разводът идва 2 години след сватбата. Следващият неуспешен брак е с Джон Гулд Рубин и продължава малко по-малко от 10 години. През 1996 г. среща сегашния си съпруг. Двамата вдигат сватба през 2003 г.

Една от битките на актрисата е правото на аборт. Много често това се разбира погрешно от медии и общество. По-скоро тя е привърженик на каузата – всеки да има право сам да реши какво да прави. Политическите реформи в здравната система в САЩ почти забраняват доброволното прекъсване на бременността, което си е намеса в избора на всеки човек.

Джулиан Мур и именно против това. Друг фронт, на които се бори е „Спасете децата“. Тя е посланик на организацията, която помага на бедните деца по света – Save the Children.

Малко известен факт е, че Джулиан Мур е автор на 3 детски книжки, в които главен герой е Луничавата Ягодка. Всъщност това е бил прякорът, с които са я наричали в училище, заради луничките по лицето и червения цвят на косата.

ДЖУЛИАН МУР – Когато годините не са фактор
Джулиан Мур.
Фото: http://www.hawtcelebs.com/category

След като спечели награда Оскар, актрисата засне клип и стана рекламно лице на туризма в Турция. Турското министерство не одобри работата и актьорската й игра, затова поиска втори дубъл на заснемане на сюжета. Актрисата обаче не прие и остави проекта в застои. Това не се хареса особено на турските институции, които започнаха да сипят лоши коментари по неин адрес и по актьорския й талант.

Джулиан Мур е доказателство, че младостта не се крие в годините, а в духа. Въпреки, че е прехвърлила 45, дори 50 години, тя изглежда по невероятен начин. Стереотипите не са за нея, нито пък им позволява да се нанесат в живота й. Балансирано хранене и йога са малка част от нещата, които й помагат да изглежда по този ослепителен начин.

Другото се крие в самата нея, в силата й на жена, в красотата на живота й. Годините не са фактор. За нея никога не е късно – да стане известна, да срещне любовта на живота си, да роди, да изиграе най-добрата роля, да получи Оскар…

„Ако сте на 50 знайте, че никога повече няма да бъдете на 50, затова наслаждавайте се на 50-те.“ – Джулиан Мур

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *