Келтски свят

Летището, чиято писта изчезва при прилив

Летище Бара е единственото летище в света, където редовни полети кацат на плажа

16.07.2019г., взето от: https://www.economic.bg/bg/news/11/letishteto-chiyato-pista-izchezva-pri-priliv.html

Див и ветровит, шотландският остров Бара се намира във Външните Хебриди, далечен британски пост в Северния Атлантик. Тук живеят по-малко от 1200 души, а келтският език все още е широко разпространен.

Островът е свързан с останалата част от Обединеното кралство чрез жизненоважна връзка с Глазгоу. Но именно този живописен полет от 140 мили и летището, са основното, което привлича туристи и авиационни ентусиасти от всички краища на света.

Летище Бара е единственото летище в света, където редовни полети кацат на плажа. 

Loganair има два полета до Бара дневно. На борда на 19-местния de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter има съвсем малко място, което отделя кабината и салона с пътниците. Всъщност, пътниците имат перфектен изглед към всичко, което се вижда напред.

Компактният размер означава също, че няма обслужващ персонал, който да се грижи за сервиза или освежителните напитки, а на пилотите е оставено да представят кратка демонстрация на безопасността и няколко думи за полета.

Островът е само осем мили дълги и пет мили широк. Главният град, Касълбей, е малко повече от село. С месарница, пощенска станция, кафене и няколко къщи около пристанището пристигат редовни фериботни услуги на CalMac.

Близо до северния край на острова се издига оранжево ветроустойчиво пространство срещу тревните пясъчни дюни и широкия залив на плажа Трей Мхор.

Тук няма бетон или асфалт за кацане. Вместо това малкият самолет използва плажа като импровизирана писта, която обаче се променя с приливите и отливите.

Не е чудно, че това е задължителна снимка в списъците на най-живописните летищни площадки в света. 

При прилив самолетът каца направо във водата. Пътниците се придвижват пеша по пясъка до терминала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *