Български автори,  Музика

Дуо „Глас“ от Бремен концертира в Смолян

11.04.2017г., от Смолян днес, автор: Светозар КАЗАНДЖИЕВ, взето от: https://www.smolyandnes.com/duo-glas-ot-bremen-kontsertira-v-smolyan

Двойката Хана Крейб – виола и Вяра Младенова – цигулка от гр.Бремен, провинция Долна Саксония са дуо от една година /2017г./, но вече достатъчно популярни в Германия, Сърбия и България. На своя концерт в зала „Петър Стайков“ на КДК – Смолян, който ще се състои на 19 април, вторник от 18 часа, те ще изпълнят 3 мадригала от Бохуслав Мартину, 8 пиеси за цигулка и виолончело от Райнхолд Глиер и 6 български и шотландски фолклорни песни.

Дуото носи името „Glas“, защото на келтски език означава „зелено“ и има символичен смисъл за изпълнителите. Град Глазгоу в Шотландия, основан от келтите, значи „Зелено място“. Момичетата изпълняват „вечно зелени“ класически образци, произведения на съвременни автори, фолклор и джаз. В репертоара си те имат авторски парчета и много аранжименти на световноизвестни хитове.

Когато Вяра и Хана не концертират и репетират, готвят. И двете са запленени от балканската кухня и от неповторимата музика на полуострова.

Входът за концерта е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *