Други,  Език

Що за имена

27.04.2018г., взето от: https://19min.bg/news/4/100134.html?&qstr=%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8

https://19min.bg/images/events/2018/04/27/100134/1524810538_8_xm.jpg

Канада значи село на езика на индианците. Знаете ли какво означава Дунав? Течащата. А Минск идва от руската дума за размяна – там са се разменяли стоки. Париж пък на келтски е бил „градът на лодкарите“, докато името Алабама на местния индиански диалект означава простичко „Оставаме тук“.

Един германски издател, специалист по географски карти, наскоро издаде тъничък „Атлас на истинските имена“, чиито автори се опитват да проследят етимологията (тоест – произхода) на стотици географски понятия, пише DW.

Уникални истории

Да, ако се позамисли, човек и сам ще се сети, че Тринидад и Тобаго означава „Троица и тютюн“, а че българската столица София носи името на богинята на мъдростта – това поне в България всички го знаят. Но как е възникнало името на Юкатан в Мексико – тази история е наистина уникална. На езика на маите „Юк ак катан“ означава „Не ви разбираме“ – тъкмо така отговорили маите на въпроса на испанските колонизатори за името на полуострова.

Ако останем в региона: името на Никарагуа пък идва от изречението „Тук има хора“. А няколко хиляди километра на запад столицата на Филипините Манила е била наречена така пак в памет на една констатация: „Тук растат мангови дървета“.

Няколко специалисти в Германия възразиха срещу понякога доста свободните интрепретации на картографа и издател Щефан Хормес, който е измислил „Атласа на истинските имена“. Независимо от възраженията обаче, неговият атлас е изключително интересно четиво, над което можеш да прекараш часове. И да научиш, че Галапагоските острови всъщност са „Островите на костенурките“, а Канарските – на кучетата. Че Полинезия значи просто „много острови“, а Малдивите са „хиляда острова“. Техеран пък е „ниският град“, а Букурещ – „радостната“.

Канбера означава място за срещи

Както пояснява авторът Щефан Хормес, много географски имена възникват във връзка с особеностите на терена. Тайван например означава „Залив на терасите“. Други имена пък отразяват характера на важни водни артерии – името Амазонка значи „Разрушителка на кораби“.

На различни езици хората са наричали страните си, препращайки към националния характер или важни исторически събития – така например Тайланд означава „страна на свободните“. Същото име носи и африканската Либерия, впрочем. А ако искате да си определите среща на „мястото за срещи“, ще се окажете в австралийската столица Канбера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *