Български автори,  Традиции

Цветотерапията на д-р Бах няма нежелани реакции и странични ефекти /може би защото използва знанията на келтите/

„Излекувай сам себе си” е мотото на алтернативния метод на лечение

25.11.2016г., автор: Весела БАЙЧЕВА

Терапията на д-р Едуард Бах е един от алтернативните методи на лечение, който придоби голяма популярност през последните години. И докато в класическата медицина определено заболяване се разглежда като проблем на тялото, то нетрадиционната медицина се опитва да достигне до същината на проблема и да лекува пациента комплексно.

Такава е и цветотерапията на д-р Бах, която въздейства на човек по много фин и деликатен начин, разказва Венета Стефанова, която е психолог и Бахов терапевт, занимаващ се с метода на лечение от шест години. Споделя, че се е обърнала  към него заради здравословен проблем в семейството, който не се повлиявал от прилаганото лечение.

„Тогава потърсих информация в интернет и започнах да чета в един форум за капките на д-р Бах. По същото време имаше и едно обучение във Велико Търново на д-р Господинов и тогава се запознах по-подробно с метода. И само шест месеца по-късно, след като започнах да прилагам терапията на детето ми, проблемът изчезна”, разказа още Венета Стефанова.

Терапията носи името на създателя си – английския лекар д-р Едуард Бах. Той е роден през 1886 г. в град Мослей, близо до Бирмингам. Завършва медицина в Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог и патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията.

Въпреки признанието и постиженията му в тези области продължавал да търси истинско лечение, което да замести сложните научни методи. Той вярвал, че личността на пациента е много по-важна от тялото при лечение, както и това, че прилагането и действието на истинското лекарство трябва да е нежно и безболезнено за болния.

Докато работи като асистент в отделението по бактериология и имунология на университетската болница, д-р Бах прави проучвания над известни чревни бацили, на които дотогава не са обръщали голямо внимание, но те се оказали причина за появяването на някои хронични заболявания.

Той създава ваксини с тези продукти от болестта и получените резултати надминали очакванията му при лечение на много заболявания. По време на тези изследвания през 1917г. д-р Едуард Бах се разболява. Лекарите му откриват злокачествен тумор на далака и след операцията му давали не повече от три месеца живот. Именно тогава той се оттегля в Уелс и започва да изследва древните познания на келтите за лечебните свойства на цветята.

Изучавайки тази система и използвайки дарбата си да изследва и наблюдава хората, открива, че тези със сходни телесни заболявания имат и сходни психологически проблеми. Намирайки тази връзка допуска, че физическите заболявания се причиняват от сериозен конфликт на физическото тяло с духовното. Д-р Бах се запознава с идеите на Самуел Ханеман, който е основоположник на хомеопатията, и остава поразен от сходството на своите възгледи и неговите, обединени около идеята, че трябва да се лекува не болестта, а състоянието на човека – неговият характер, темперамент, емоционалност, състоянието на ума.

Така през 1931г. д-р Бах открива 12 растения, предназначени да излекуват 12 основни негативни състояния като страх, ужас, нерешителност, безразличие и апатия, съмнение в себе си, нетърпение, прекален ентусиазъм, самота, умствено съмоизмъчване и нахалство. По това време публикува и книгата си „Дванадесетте лечители и други лекове”.

По-късно открива други 7 растения, предназначени за хронични състояния. Днес системата му включва общо 38 цветя като д-р Бах е изпробвал върху себе си всяко от тях. След това започва да ги предписва на пациентите си и практиката му дала убеждението за ефикасността им.

Много болестни симптоми, неповлиявани дотогава от класическата медицина, били трайно отстранявани. А самата терапия няма нежелани реакции и странични ефекти, разказа още Венета Стефанова.

Днес практикуващите цветолечители по цял свят използват и продължават да изследват многостранното действие на цветните лекове, които са напълно приложими в домашна обстановка от всеки човек, действайки на принципа „Излекувай сам себе си”. Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат най-често във формата на капки.

„Едно от най-използваните растения за деца е агримонията, която е подходяща за децата, които през деня са спокойни, а вечер ставам много раздразнителни и превъзбудени. Подходяща е и трепетликата, която помага при неясни страхове и предчувстия, пъпката от конски кестен е подходяща за човек, който често повтаря едни и същи грешки и не успява да ги промени.

На децата често се изписват също водната теменуга и повет”, разказа още Венета Стефанова. Широко приложение намират също витлеемската звезда, орехът, борът, лиственицата, дивата ябълка, джанката, джел и цикория. Борът, например, е за хората, които изпитват чувство на вина, а витлеемската звезда е за рзлични шокови състояния.

За да се избере правилната комбинация, се избират цветовете за конкретния случай, като могат да се смесват помежду си, но не повече от 7 вида. От избраните есенции се капват по 2 – 3 капки в 30-милилитрово шишенце с капкомер, пълно с изворна или минерална вода и малко бренди като консервант. Приемат се разтворени във вода или чрез втриване, както и чрез директно накапване в устата.

Има и комбинация за т. нар. спешна помощ, включваща витлеемска звезда, повет, слабонога, жълтак и дива джанка, предназначени за шоково състояние. Любопитен факт е, че в спешната помощ в Англия също използват тази комбинация за пациенти, изпаднали в шок, като това е и най-бързодействащата есенция, която оказва ефект между 10 секунди и 4 минути, разказа още Венета Стефанова.

Цветята на Бах се съчетават безпроблемно както с лекарства от конвенционалната медицина, така и с други алтернативни методи. А практиката показва, че особено успешно е приложението им съвместно с хомеопатията, ароматерапията, акупунктура, масаж, рейки и други форми на терапия, които влияят на фините енергийни тела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *