История,  Келтски свят

„История на Ирландия“Джон Маккормак

взето от https://c.helikon.bg/124168-istoriia-na-irlandiia.html?utm_source=Criteo&utm_medium=retargeting&utm_campaign=criteo_lowerfunnel

Резултат с изображение за „история на ирландия джон маккормак“
ИздателЖар-Жанет-Аргирова
Брой страници338
Година на издаване2006
Корицитвърди
Езикбългарски
Тегло776 грама
Размери24×17
ISBN9544800654
Баркод9544800654

Ирландия – най-младата независима държава в Европа (преди разпадането на Съветския съюз и Югославия) има хилядолетна история, изпълнена с борби, интриги и предателства.

От митичните първи заселници на острова – фирболгите и Туата де Данан, през зараждането на келтска аристокрация и британското владичество, до борбата за независимост и приемането в Европейския съюз Ирландия извървява дълъг път през размирици и неволи, за да се превърне в една от най-динамичните европейски страни.

В увлекателната история на Джон Маккормак българският читател ще се запознае с много неизвестни за нас подробности за тази държава. Ще узнаете как островът е бил заселен от келтите, как с коварната си политика Англия постепенно подчинява местните князе, как искрата на свободолюбието не престава да тлее въпреки чуждото владичество и как в крайна сметка, след терор и кръвопролития, усилията на будни личности като Хенри Гратан, Робърт Емет, Даниел 0’Конъл, Чарлз Парнел, Джеймс Коноли, Джон Кастело и Еймън де Валера се увенчават успех.

Книгата е ценен източник на информация както за древното келтско население на Ирландия, така и за историята и дейността на небезизвестните Ирландска републиканска армия и партията „Шин фейн“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *