Български автори,  Игри

Истинската бг борба

28.05.2018г., взето от: https://19min.bg/news/2/101087.html?&qstr=%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE

Кореш е автентичната българска борба с пояси, която ще има своето открито първенство в събота на 3 юни /2018г./ в парка зад хотел Хилтън – между Музея Земята и хората и мола Парк Сити.

В състезанието ще се включат нашите състезатели, които вече имат медали от световни първенства, независимо, че федерацията в този спорт е съвсем млада.

Поканени са и всички, които смятат, че имат сили да се сборят с тях. Победителите ще получат визи за шампионата на планетата.

Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му- нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала.

След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко – римската, или още класическа, и на свободната борба.

Думата кореш е прабългарска. Означава борба. Тя е една от малкото оцелели в езика ни, заедно с черга и тояга – други ключови неща за номадския ни народ. Малцина знаят, че такава коренна дума е и йогурт – останалия ни от времето на прабългарите вечен продукт: киселото мляко.

Днес кореш се практикува главно в Средна Азия, макар спортове като японското сумо, корейския сирум, както и келтско-викингската глима на практика да са доста сходни – всяка поясна борба със своята специфика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *