Келтски свят,  Традиции

10 невероятни шотландски замъци

Вижте тези невероятни архитектурни забележителности

02.10.2016г., източник: Touropia, взето от: https://www.economic.bg/bg/news/7/neveroyatni-shotlandski-zamatsi.html

Замъците в Шотландия са били строени върху хълмове, за да може да се отбраняват по-добре и да имат по-добра видимост. Обикновено се намират и около някое езеро, за да бъдат още по-добре защитени. Въпреки основната си цел, някои от тях са обявени за романтични дестинации.

Данотар

Dunnottar Castle

От този замък днес има само руини. Има богата история, свързана с герои като Уилиям Уолас, Кралица Мери Стюарт и Чарлс II, преди да стане крал. Стигането до замъка става по стръмни пътеки и много стъпала.

Дуарт

Duart Castle

През последните 400 години този замък принадлежи на кланът МакЛейн, като негови членове днес го реставрират. Посетителите могат все още да видят старите тъмници и да се насладят на гледките, които се откриват от замъка.

Аркърт

Urquhart Castle

Някога замъкът е бил един от най-големите в Шотландия, но днес от него не е останало много – руините на стени и кулата. Гледките обаче са се запазили все така прекрасни – замъкът е разположен на брега на Лох Нес.

Балморал

Balmoral Castle

Някога замъкът е бил ловната резиденция на Крал Робърт II. Дори днес се използва за имение, в което кралските особи на Великобритания си почиват. Много от стаите са отворени за посетители, но до други има достъп само кралицата. От 2014 година, замъкът работи с туристи само от април до юли.

Инверари

Inveraray Castle

Този замък трябва задължително да се посети. Намира се на западния бряг на Шотландия. През 1877 година избухва пожар и той е почти разрушен. В стаите можете да видите историята на клана Кемпбъл, който някога е бил най-могъщият клан в Шотландия.

Стърлинг

Stirling Castle

През 16-ти век замъкът е бил дом на много шотландски крале. Той е огромен и дава ясна представа на туристите как някога са живели кралете на Шотландия. Там се намира и църквата, където Кралица Мери Стюарт е приела титлата.

Единбург

Edinburgh Castle

Този замък е невероятен пример за прекрасната шотландска архитектура. Издига се на върха на неактивен вулкан. Можете да го видите от почти всяка точка на града. Замъкът е и топ атракция на Шотландия.

Кълзийн

Culzean Castle

Някога е принадлежал на клана Кенеди, но замъкът, така както изглежда днес, е построен през 18-ти век. Използван е през Втората световна война от Дуайт Айзенхауер като знак на благодарност за подкрепата му. Стаите, в които той е пребивавал, днес са хотел.

Гламис

Glamis Castle

Кралица Елизабет II е израснала в този замък, както и нейната майка. Шекспировият Макбет е управлявал Гламис, а шотландският крал Малкълм е бил убит тук. Днес това е един от най-красивите замъци в Шотландия и популярна туристическа дестинация.

Айлийн Донан

#1 of Castles In Scotland

В този замък са живели хора още през 6-ти век. Бил е частично разрушен през 1719 година, а после оставен да се руши още няколкостотин години. Днес е напълно възстановен. Носи името на келтски светец от 617 година. Туристите и местните го определят като един от най-романтичните замъци на Шотландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *