Келтски свят,  Традиции

Девет недооценени града в Европа

Те остават в сянката на Париж, Рим и Лондон

25.10.2015г., от: Business Insider редактор: Наталия Николаева, взето от: https://www.economic.bg/bg/news/5/devet-nedootseneni-grada-v-evropa.html

Всеки харесва Париж. И никой не пее „Обичам Лисабон през пролетта“. А трябва. Защото макар градове като Рим, Мадрид и Париж да са обичани от нас, те носят също огромните тълпи и най-скъпите хотели за сезона.

Освен това има нещо омагьосващо във възможността да откриеш места, които никой друг не е забелязал. Ето защо Business Insider направи класация на 9-те най-недооценени града в Европа.

Брюксел, Белгия

Брюксел често е засенчван от своя съсед Амстердам и градът по-скоро е познат като бизнес център на ЕС, отколкото като туристическа дестинация.

Но не позволявайте това да ви обърка. Брюксел е истински парти център. Той има богата кафе култура и голяма доза странни хрумвания, а новото изкуство се шири по улиците му.

Чешки Крумлов, Чехия

В някои случаи той е като Прага със своите малки калдъръмени улички и барокова архитектура, както и замъкът, издигащ се в Стария град. В по-голямата си част градът е останал непроменен с годините.

Да не забравяме и бирата, която е толкова популярна в цяла Чехия.

Рен, Франция

Списъкът с атрактивните места във Франция започва с Париж, преминава през Ница и Кан и други градове и оставя Рен доста назад в класацията. А не трябва, защото той е столицата на район Бритъни, келтски остров с голяма културна независимост. Градът е очарователна съвкупност от дървени къщи и великолепни административни сгради.

Той е известен с хранителните си изкушения – масло, креп, сирене, хляб, всички със специфичен местен вкус.

Кардиф, Уелс

Макар градът да не е толкова известен, колкото Лондон, Дъблин и Единбург, той не им отстъпва по красота. Той е известен със своя замък, пример за средновековна крепост с типичната викторианско готическа архитектура. Столицата на Уелс е разположена на Бристолския канал и е важен търговски център.

Краков, Полша

Лесно е да се загубиш сред мрачните исторически символи на Втората световна война. Но да се фокусираме само върху тях би било голяма грешка, предвид факта, че градът има история, която датира още от Каменната епоха. А златната епоха на Краков, която е в годините между 1400 и 1500 може да бъде видяна в замъка Вавел.

Впечатляващата катедрала и големият пазарен площад напомнят за огромното кралско наследство на страната. 

Копенхаген, Дания

Макар в Копенхаген да няма плажове, той наваксва с красивото пристанище в Стария град. Освен виещите се улици и музеите, градът е истински жив.

Той впечатлява с вкусните си маслени бисквити, продавани на всеки ъгъл, и прекрасните си увеселителни паркове.

Валенсия, Испания

Онези, които искат да избягат от стандартния маршрут Мадрид – Барселона, определено трябва да посетят Валенсия. Той е слънчев морски град, познат като родината на паелята. Той е известен с множеството си фестивали и религиозни шествия, например “Virgen de los Desamparados”.

Рейкявик, Исландия

Градът е известен с уникалните си природни чудеса като гейзери, ледници, водопади. Все пак си заслужава да прекарате и малко повече време в цивилизацията, където да се насладите на местната архитектура.

Рейкявик ще ви впечатли и с музикалните си сцени. Такава малка държава като Исландия има огромен брой музиканти и те организират концерти и фестивали в цялата страна, особено в столицата.

Лисабон, Португалия

Повечето туристи се насочват към Испания, Италия и Франция и някак си забравят прекрасната Португалия. Така любителите на Лисабон го запазват само за себе си. Малките виещи се улички, сградите, трамваите са просто пленителни. Ако не знаете португалски, просто запомнете изречението “Eu não falo Português, mas eu adoro Lisboa” (Не говоря португалски, но обичам Лисабон) и ще си спечелите приятели, където и да отидете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *