Български автори,  Музика

За тримата Ян и за Бретан

28.10.2013г., автор: Христо Стоев, взето от Iuvo http://inexpressions.blogspot.com/2013/10/

Малко фолк-рок плюс малко история.

Открих една много симпатична френска, или по-точно казано – бретанска (т.е. от полуостров Бретан) фолк-рок група – Tri Yann. Групата е ориентирана около изпълнението изключително на бретански (а и на друг вид келтски) традиционни песни и започват още в далечната 1970.

Tri Yann означава на бретански всъщност Тримата Ян (което е бретанският еквивалент на френското Жан и разбира се – на гръцкото Йоан и на нашето Иван). Наименованието собствено препраща към тримата основни музиканти в групата, които участват неизменно в нея и до днес.

Композициите и аранжиментите са предимно ведри, живи и игриви, което е много приятен профил на групата. Езиците, на които се пее, са френски, гало (също романски език разпространен в Бретан) и традиционен бретански (който е келтски по произход език).

P.S. Както може и да се очаква, първите два албума са най-свежите. От четвъртия албум нататък групата добавя и електрически саунд към звученето, което за мен не може да компенсира усещането, че стилистично групата не може да предложи нищо ново.

***
И малко история:
През цялото Средновековие чак до 1547 Бретан е бил независимо от френската корона херцогство, като населението му е предимно келтско, изселници от островите.

Чрез женитбата на последната бретанска херцогиня Клод за френския крал Франсоа I двете титли следва да се обединят в лицето на младия наследник, дофинът Франсоа, който се води последният самостоен херцог на Бретан.

Дофинът обаче умира твърде млад (на 18). Подозира се, че е отровен от Катерина Медичи, съпруга на брат му, който след смъртта му наследява френската корона като Анри II.

С това бретанската корона окончателно се слива с френската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *