Език,  Келтски свят

Хората с най-ценни гени са исландците

24.06.2014г., взето от: https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/213465

Хората с най-ценни гени са исландците. Остров Исландия се превръща в истински рай за генетиците. Причината е ниската имиграция през вековете в Исландия и генеалогичните записи, които не са се променили съществено в последните 1000 години.

Започнати са проучвания на исландското ДНК, целящи да надникнат назад в историята, но и да предпазят хората за в бъдеще, тъй като това генетично еднообразие прави островитяните изключително уязвими на новите вирусни щамове, предава TV7.

„Ние сме може би най-древната част в човешката генетика в целия свят, която се е запазила почти непокътната за над 1000 години „, заявява горд исландец. В Исландия всеки познава всеки и когато ви даде ДНК проба, не просто дава информация за себе си, а за целия си род“, твърди преподавателят от университета в Рейкявик Сигур Ронсон.

Уникалността в древните гени е и тяхната най-голяма слабост, която ги прави уязвими за новите агресивни щамове на вирусите. Интересен факт е, че първите заселници на острова са пристигнали през 870 г., като 60%-80% от тях са били викинги от Норвегия, а останалите – предимно хора от келтски произход, пише inews.bg.

Старонорвежкият се превръща в познатия днес модерния исландски. Той е донесен от заселниците. Днешният исландски е езикът, който е най-близо до този, който са говорили древните викинги. Благодарение на изолираността на острова, той почти не се е променял граматически и лексикално.

Първото цялостно преброяване в Исландия е проведено през 1703 г., когато са били отчетени 50 358 души, а днес населението е 328 000, според данни на ООН от 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *