Български автори,  Игри,  Традиции

Хокей на трева

27.07.2016г., от Sportlive.bg , взето от: https://www.sportlive.bg/rio2016/discipline/hokej-na-treva-553056.html

Хокей на трева

Модерният хокей на трева се е зародил в средата на 18-и век в Англия, където се е практикувал около училищата и някои институции. Когато викингите завладяват Ирландия през 9 век, те са впечатлени от една игра на местните келтски племена. В Ирландия тази игра с тояги и топки се нарича „хърли“, а в Шотландия – „шинти „. И днес ирландците я смятат за национална игра. През 12 век Англия завладява Ирландия, открива за себе си хърлинга и в определена степен си го „присвоява“, като го нарича „капан“.

През 1849 г. в Лондон се създава първият хокеен клуб „Блек Хед“, а първият световен шампионат се провежда през 1971 г.

Правила

Хокей на трева е отборен спорт от семейството на хокея, който се играе от два тима с по 11 играча, които боравят със стикове и твърда пластмасова топка. Играта продължава две полувремена по 2х15 минути.

По време на играта, вратарите са единствените играчи, които имат право да докосват топката с всяка част на тялото си (в рамките на вратарското поле, което има форма на буквата D), а останалите полеви играчи ползват единствено стиковете си. Победител е отборът отбелязал повече голове, а при равен резултат се играят продължения и дузпи или директно се преминава към изпълнение на дузпи, в зависимост от формата на турнира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *