Български автори,  История,  Келтски свят

Каркасон

взето от: https://patuvane.info/s-1802-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD

https://i.pinimg.com/originals/8a/c8/17/8ac817509db65e6daedfddd496fac932.jpg

Каркасон (Carcassonne) е град в южна Франция, разположен в историческата провинция Лангедок, днес региона Лангедок-Русийон.

Първите записани в историята следи, свидетелстващи за човешко присъствие в района на Каркасон, датират от 3500 г. пр.н.е. Земите на днешен Каркасон са били заселени през VI век пр.н.е. от иберийските келти. По-късно, през 100 г. пр.н.е., римляните укрепват града и го наричат Julia Carsaco, което след това преминава в името Carcasum. През 725 г. Каркасон е превзет от Сарацините, а през 759 г. Пипин III го включва в пределите на франкската държава.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/qDOdhNi6ZS0sCK8qAcyRpqiiDsPV1Eo_CNCMlY1Z0jcbh0wiaBxM1j81VF9geOzGXdWS3PLMGsMqhnIN8gJWXAjeqYv8lqKv7w9w5L2LsCXd

Укрепеният град Каркасон стои величествено на хълм с изглед към околните живописни селските райони на Лангедок с невероятен изглед към далечните Пиринеи. Каркасон е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Неговите средновековни стени са строени върху римски основи и подчертават неговото историческо значение.

Освен това ЮНЕСКО признава и консервационната работа, извършена през XIX век от архитекта Йожен Виоле ле Дюк. Имало е концепция старият град да бъде разрушен, но Каркасон се спасява от гибел благодарение на местна кампания срещу това решение.

Каркасон

Много от средновековните френски замъци не са изградени като отбранителни структури, а като дворци за развлечения. Но при дворецът Каркасон – една от перлите на едноименния град, обаче е издигнат по подобие на бойните крепости по английско-шотландската граница. Векове наред той си остава непревземаем от всякакви вражески нашествия.

Друго, което би предизвикало интерес при една обиколка из Каркасон, са стените, кулите и базиликата „Сен Назариус”, както и старата търговска къща Мезон дьо Мемоар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *