Български автори,  Келтски празници,  Келтски свят,  Традиции

Ирландецът, който празнува Св. Патрик в България

17.03.2016г., автор: Златина Димитрова, взето от: https://www.webcafe.bg/webcafe/ad-blok/id_1177052109/slide_2_Irlandetsat_koyto_praznuva_Sv_Patrik_v_Bulgaria

Патрик Колман
Патрик Колман – временно управляващ посолството на Ирландия в София
Снимка: © Webcafe.bg
НДК
Тази година /2016/ и София заема мястото си сред големите световни градове и ще се включи в празника. С подкрепата на Jameson сградата на НДК ще бъде осветена в зелено. Зеленият цвят ще „залее“ и бул. „Витоша“.

Патрик Колман има дълбоки сини очи, мека усмивка и приятен глас. Създава впечатление на благ човек, който обаче носи твърд характер и свободолюбив дух. Първото, което казва за себе си, е, че е ирландец. В момента /2016г./ изпълнява длъжността Временно управляващ посолството на Ирландия в София, като отговаря също за Армения и Грузия.

Работил е в ирландското външно министерство от 2006 година. Преди това е работил в ирландското Министерство на правосъдието и Националната агенция по приходите.

В България е от октомври 2014 г. и тук му харесва – харесват му хората, харесват му местата. Обича да гледа ръгби, ирландски футбол, хърлинг и футбол. Харесва му и да се среща с хора.

Казва се Патрик – като ирландския Св. Патрик, който се отбелязва навсякъде по света на тази дата.

Какво е първото, за което се сещате, когато някой спомене Ирландия?

Първото, за което се сещам? Предполагам, че се сещам за зелените поля, за дома си, семейството и приятелите, близките ми. Идвам от земеделски район, не от градовете, затова и това са нещата, за които се сещам.

Как в Ирландия празнуват Св. Патрик?

Има религиозен и светски фестивал. Религиозните хора ходят на църковна служба сутринта. В моя случай – аз отивам на уличния парад по случай Св. Патрик в мястото, на което живея. По малките градчета, от каквото аз идвам, обикновено това е ден, в който да се отпразнува градския дух. Ще видите местните производители, групите, спортните организации, обществените организации. Всички те участват. Отделните хора също участват със своите неща. Имате различни неща – например местният колоездачески клуб, клубът на мотористите – те правят различни неща в парада, за да забавляват хората. Идват хора от различни места на страната, от близки села и градове, за да участват.

В по-големите градове – Лимерик е най-близкият до мястото, от което идвам, има парад на маршируващите банди като част от празника. Обикновено отиваме на този парад следобед. Има банди от целия свят – най-вече от Ирландия, Великобритания и САЩ, които минават през града и забавляват хората с музика.

В Дъблин има много по-голям празник, атмосферата е карнавална. Празникът се предава по националната телевизията, така че хората да могат да гледат. Има и големи спортни събития. Това е част от нашата национална идентичност – имаме определени спортове, които са развити от ирландците – като ирландски футбол и хърлинг. Повечето от тях се играят на националния стадион в този ден, за да могат хората да отидат да ги гледат на живо или по телевизията. Освен това Св.Патрик има и социализиращ елемент – по-късно вечерта хората отиват в пъбовете, за да изпият едно или две питиета.

Защо денят на Св. Патрик е толкова популярен по света?

Според мен причината е, че ирландците са пътували до петте континента на света. Мислих си по този въпрос снощи. Може да свържем ирландците с Америка, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия.

Ирландците са напускали нашите брегове от 17 век и вероятно преди това. Спомням си как срещнах британски офицер, който е служил в Ирак, в Ливан. Той ми каза: „Знам, че името ми е ирландско. То е Хигинс, но мога да проследя семейството си до 1600-те в Обединеното кралство и не знам нищо повече“.

Ако сте запознати с историята на Чили и Южна Америка, освободителят на Чили е мъж на име Бернардо О’Хигинс – ирландец. Имаше и френски президент от миналия век – генерал Мак Маон, също ирландец. Ние сме пътували по света в продължение на векове.

Мисля, че това е една от причините за популярността [на Св. Патрик] и нарастването й – тази година София например се включва в празника – НДК ще бъде осветен в зелено. Благодарим на спонсорите от Jameson за това.

Беше и особено добра година за ирландските филми – „Стая“ и „Бруклин“ бяха номинирани за най-добър филм на Оскарите. Филмът „Mammal“ ще се състезава във филмовия фестивал. Всичко това от наша гледна точка е подхранва празнуването за Св.Патрик.

Миналия петък имаше бал и ще има прием в посолството този четвъртък, ще има празненства на всички места, на които се събират ирландци – посрещаме приятели и каним хората да се присъединяват към нас. Предполагам, че това е причината Св.Патрик да е толкова популярен по света.

Коя е най-добрата напитка за Св. Патрик?

Ще ви кажа какво пия аз. Аз пия горещо уиски. Обикновено се прави с лечебна цел. В Ирландия, ако имате настинка или грип, пиете горещо уиски. Мисля, че има нещо подобно с ракия тук. Загрявате вода до завиране, слагате я в чаша и добавяте уиски, добавяте лимон и подправки. Харесвам тази напитка.

Как се чувствате в България?

Харесвам България. Мисля, че хората са много приятелски настроени. Бил съм на различни места в страната. Ходил съм до черноморския бряг – до Бургас, до Родопите, Велико Търново, Пловдив… Не бих казал, че съм обикалял много, но съм виждал тези места. Срещал съм много приятелски настроени хора, хора със силен дух. Градовете, които посетих, ми изглеждаха много сигурни.

Харесва ми как София пази културното си наследство. Има толкова много руини от римски сгради, от стара Сердика. Мисля, че това е невероятно. Помага на хората да осъзнаят своето минало. Това е град с чудесен характер. Не знам дали е оценяван от българите, а трябва.

Накратко -преживяванията ми в България са позитивни. Харесвам хората, харесвам страната.

Чух, че харесвате и спорта. Каква е разликата между това да гледате спорт тук и в Ирландия? Различни ли са реакциите на хората?

Не мисля, че хората реагират различно. Мисля, че ако подкрепяш някой клуб, ти показваш пламенно подкрепата си. Така е навсякъде по света. Хората, които подкрепят футболните клубове в София, наистина искат техният клуб да спечели, това е важното. Същото е с ирландците. Забелязах, че тук хората подкрепят чуждестранни клубове – не знам дали само английски футболни клубове, дали следват също германски и други клубове. И в Ирландия е така. Аз например подкрепям местния футболен клуб – Лимърик ФК, но и английски клуб, който е ФК Улвърхамптън Уондърърс. Подкрепям силно и местния ръгби клуб -„Мънстър“. Много се гордеем, че сме печелили Европейското първенство два пъти. Имаме и келтски (ирландски) футбол – част от националната битка на Ирландия е била в онези години в отхвърляне на английските спортове и намирането на наши. Келтският футбол, който е много близък до австралийския „ози рулс“ футбол. На всеки няколко години двете страни играят, за да видим кой е по-добър. Играем и хърлинг. Хърлингът е много силен в тази част на Ирландия, от която идвам аз. Печелили сме обаче всички ирландски титли само веднъж от 1940 – през 1973. Но не сме се отказали [от отбора], надяваме се.

Хората навсякъде по света се вълнуват страстно за своя отбор и искат той да победи.

Какво е общото между българите и ирландците?

Мисля, че имаме една и съща нагласа. Ирландия е била под английска власт за – някои биха казали – около 700 години, аз лично бих казал 1603 е времето, по което англичаните покоряват Ирландия. Зависи как го изчислявате – това са между 400 и 700 години под английска власт. Българите са били 500 години под османска власт. Това влияе на начина, по който хората мислят. Предполагам, че има много общи неща в мисленето на българите и ирландците. Знам разликите между двете държави по отношение на икономическо развитие, но въпреки това хората са много близки.

А какви са разликите?

Не знам дали има някакви големи, значителни разлики. Мисля, че хората много си приличат.

Какво ще правите на 17 март?

За съжаление, имам среща по работа рано сутринта. Извън това ще имаме прием вечерта. Вероятно ще отида в някой от ирландските пъбове или ресторанти през деня – за да се срещна хора, да ги поздравя, ще хапна нещо ирландско, ще изпия едно-две питиета, но трябва да бъда трезвен заради работата си.

Вероятно ще се разходя и ще се порадвам на това, че българите признават ирландската култура. По-късно сигурно ще си почина и ще изпия едно-две питиета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *