История,  Келтски свят

Рицарите на кръглата маса са били мултикултурна общност

18.06.2018г., взето от: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ritcarite-na-kraglata-masa-sa-bili-multikulturna-obshtnost_109935.html

Тинтагел Снимка: Wikimedia Commons

Надписи на 1300 години с латински и гръцки букви и с християнски символи, намерени на перваз на прозорец от замъка Тинтагел, подсказват, че на това място, свързвано с легендите за крал Артур, е имало мултикултурна общност.

Оказа се, че съставът на рицарите на кръглата маса може да е бил по-многонационален, отколкото се предполагаше, пише Daily Mail.

Камъкът, смятан за част от средновековен прозорец, съдържащ  древни писания от седмия век, е открит в замъка Тинтагел в Корнуол – мястото, където е роден крал Артур, според преданията.

Надписите от ранното средновековие са редки, така че тази находка, датирана на 1300 години, е особено ценна. Камъкът е открит в северната част на Корнуол миналото лято от група местни археолози.

Надписите включват римски и келтски имена като „Тит“ или „Титус“ и „Будик“.

Освен изписания камък, екипът открива и черупки от стриди, кости на добитък, купи от Турция и стъклени чаши от Испания, датирани от същия период.

Специалистите смятат, че замъкът е бил седалище на ранните царе на Корнуол, които са имали силни търговски връзки със Средиземно море по време на „Първата златна ера на Корнуол“.

Този камък е вторият пример за ранносредновековни надписи, който се откриват в Тинтагел, като първият е открит през 1998 г. с няколко думи върху него, включително Artognou, което е взето от някои като вариант на „Артур“ и се счита за единственото потвърждение за съществуването на легендарния герой. Артефактът е от VI век.

Според преданието легендарният крал на бритите Артур е живял през V-VI век. Той е събирал в замъка си Камелот рицарите на кръглата маса, чийто брой варира от 12 до стотина души. Формата на масата означава, че всеки, който седне на нея, има равен статут.

Артур и рицарите на кръглата маса. Evrard d’Espinques – Original at Bibliothèque nationale de France

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *