Език

Човекът, които учи 300 милиона души на чужди езици

30.01.2020г. взето от: https://profit.bg/svetat/chovekat-koito-uchi-300-miliona-dushi-na-chuzhdi-ezitsi/

Човекът, които учи 300 милиона души на чужди езици
© Instagram

Ако някой се съмнява в положителния ефект на имиграцията, Луис Вон Ан е добър пример в тази посока.

Вон Ан, който сега е на 41-години, е от Гватемала и заминава за САЩ през 1996 г., на 18-годишна възраст, за да изучава математика в университета Дюк, в Северна Каролина, а впоследствие изучава компютърни науки в университета Карнеги Мелън в Питсбърг.

След това Вон Ан става преподавател по компютърни науки, като специализира по-конкретно в отношенията между хората и компютрите. За новаторската си работа в тази сфера той получава престижната научна награда Макартър, известна повече като „наградата на гениите“.

Луис става мултимилионер малко след 30-ата си годишнина, след като продава не една, а две компании на Google. Технологията, която той продава на търсачката, все още е широко използвана от всички нас, но за това ще стане дума след малко.

Ако превъртим времето до днес, Луис е съоснователят и главен изпълнителен директор на базираната в Питсбърг Duolingo – най-популярното приложение за усвояване на чужди езици, което има над 300 милиона потребители по света.

Луис скромно заявява пред BBC, че по-голямата част от успеха му се дължи на това, че е имал достатъчно голям късмет да го научат на английски език като дете. Неговият майчин език е испанският, но майка му, която е лекар, настоявала той да научи английски език още от ранна възраст. Семейството му разполагало с достатъчно пари, за да го изпрати в частна английска езикова гимназия в столицата Гватемала сити.

Луис казва, че това очевидно го поставя в много привилегировано положение, в сравнение с повечето жители на Гватемала – почти половината от населението на страната живее в бедност, според Световната банка, а 9% живеят в крайна бедност. Много хора имат ограничен достъп до образование.

Вдъхновението за Duolingo било да създаде приложение за изучаване на чужди езици, което е безплатно, за да може хората да получат икономическите предимства, които идват от това човек поне частично да говори два езика.

„Исках да създам нещо, което ще предостави еднакъв достъп до образование на всички,“ казва Луис. „Тогава реших да се концентрирам върху езиците, защото когато бях малко дете в Гватемала, видях, че всички искат да учат английски.

Да знаеш английски език в страна, в която това не е официалният език, обикновено означава удвояване на потенциалните доходи. Човек буквално може да печели два пъти повече пари, ако знае английски език. Така се роди идеята за безплатен начин за изучаване на езици и това всъщност представлява Duolingo.“

Луис и съоснователят Северин Хакър започват работа по приложението през 2009 г. По онова време Луис е преподавател в Карнеги Мелън, а Северин е един от неговите студенти. Duolingo стартира през 2012 г., като първоначално предлага само няколко езика, в това число английски, френски и испански.

„Когато стартирахме, имах късмета да изнеса презентация за TED Talk, която беше гледана от 2 милиона души и това даде на Duolingo добра първоначална база от потребители,“ казва Луис. „От тогава до 2019 г. година обаче растежът се дължи основно на положителните отзиви за приложението. Ние не сме правили нищо във връзка с реклама или маркетинг.“

Днес Duolingo предлага над 100 курса на 28 различни езика. Най-популярните езици са английски, испански и френски, но можете да изучавате всичко – от арабски до украински. Дуолинго също така обръща особено внимание на промотирането на езиците на малцинствата, като предлага курсове по уелски, навахо, келтски и хавайски.

Доктор Силвия Уорнък, старши езиков преподавател в Отворения университет на Шотландия, казва, че била много доволна от това, че Duolingo си сътрудничи с водещи експерти по келтски език, преди да пуснат курса през миналата година.

„Duolingo е критикувана от някои хора, че човек не може да научи достатъчно от приложението, за да владееш език … но това е страхотен начин да накараш хората да започнат,“ казва тя.

„За много хора научаването на език е усилена работа и те нямат време да се записват на курсове на седмична база. Приложения, като Duolingo, са ценна алтернатива.“

Duolingo в момента има годишни приходи в размер на 90 млн. долара. Около 15 млн. долара идва от реклами в безплатното стандартно приложение, докато останалите 75 млн. долара са от двата процента потребители, които си плащат, за да ползват платформа без реклами.

„Ако използвате Duolingo сериозно и сте относително богати, тогава трябва да ни плащате, така мисля аз,“ казва Луис. „Ако обаче сте от развиваща се страна и нямате много пари, тогава безплатната версия е за вас. Така разсъждавам аз.“

Компанията вече има 200 служители, а Луис се надява Duolingo да стане публична компания през 2021 г. Смята се, че той има значителен, но миноритарен дял в компанията, която вече има външни акционери.

Ако се върнем малко назад, двете компании, които Луис продава на Google, са ESP Game и Recaptcha.

ESP, която е съкращение от Extra Sensory Perception, е онлайн игра, в която двама души, които не могат да общуват един с друг, трябва да избират думи, за да опишат снимка. Когато използват една и също дума, те получават по една точна и им се показва нова снимка. От 2006 г. Google използва тази технология, за да подобрява софтуера си за търсене на образи.

Междувременно, Recaptcha в днешно време е широко използвана система, при която свързан с Google уебсайт ви моли да изпишете думите, които са написани с разкривени букви, за да докажете, че не сте робот.

На около 200 милиона души им се налага да правят това всеки ден, а Луис го измисля. Recaptcha, чийто едноличен собственик е Луис, е закупена от Google през 2009 г. за неназована осемцифрена сума.

Това, което не е толкова известно, е, че думите, които се налага да изписвате, не са произволно избрани. Това за думи от стари физически книги, които Google дигитализира, а софтуерът на компанията не може да дешифрира.

Така че всеки път, когато попълвате един от тези тестове за сигурността, вие всъщност вършите работа на Google безплатно. Ако, да кажем 10 000 души, споделят изписването на дадена дума по определен начин, тогава Google приема това за правилно.

Обратно към Duolingo, Луис казва, че се гордее с това, че помага на толкова много хора да учат нови езици. „Даваме безплатно обучение на всички ,“ казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *