Uncategorized,  Български автори,  Език

Seltos – новият кросоувър на KIA

05.06.2019г., от BurgasNews, взето от: https://www.burgasnews.com/2019/06/05/seltos-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%be%d1%81%d0%be%d1%83%d0%b2%d1%8a%d1%80-%d0%bd%d0%b0-kia/

Seltos идва на пазара

Корейският производител KIA разкри името на новия си кросоувър. В основата му са показаните през последната година концептуални модели Kia SP и SP Signature. Очакваше се моделът да получи името Tusker, но в крайна сметка от компанията са се спрели на Seltos.

Корените на името идват от древногръцката митология. Един от синовете на Херкулес се е казвал Celtos (Келт), като именно той се счита за прародител на келтите. Замяната на буквата C със S е намек към „скорост“ (speed) и „спорт“ (sport).

Официалната премиера на компактния кросоувър ще се състои на 20 юни. Продажбите в Южна Корея, Индия и САЩ ще стартират през есента. Догодина Seltos ще се появи и на другите пазари. Не е ясно дали ще се продава в страните от ЕС. Със сигурност обаче ще се предлага в Русия, съобщават от компанията-производител.

От KIA публикуваха скици на модела, но прототип на кросоувър беше забелязан и по време на снимките за официалната реклама за индийския пазар. Моделът ще получи сензорен дисплей с диагонал 10,25 инча, както и специална система Sound Mood Lighting, която ще настройва осветлението в салона според настроението на собственика.

Предполага се, че Seltos ще получи силовите агрегати на новата KIA Soul. Базовият вариант ще разчита на 2,0-литров атмосферен мотор със 152 к.с. и 179 Нм, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или вариатор ITV. Топ-версията ще получи 1,6-литров турбодвигател с 204 к.с. и 265 Нм, който ще се комбинира със 7-степенна роботизирана трансмисия и система за задвижване на четирите колела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *