История,  Келтски свят

Учени възстановиха дигитално лицето на легендарен шотландски крал

13.12.2016г., автор: Иван Първанов, взето от: https://hicomm.bg/news/ucheni-vyzstanoviha-digitalno-liceto-na-legendaren-shotlandski-kral.html 10

Роберт I Брус е крал на Шотландия от XIV век и е считан за един от най-великите шотландски монарси. Той е организатор на отбраната на страната в началния период на войните за независимост срещу Англия и основател на кралската династия Брус.

А сега вече знаем как точно е изглеждал този легендарен владетел.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е media_503517_en.jpg

Това става благодарение на усилията на учени от университетите на Глазгоу и Ливърпул, които са успели да възстановят лицето на краля, използвайки различни технологични похвати, пише Engadget. Изображението е получено в резултат на анатомично съобразени наслагвания на текстури, имитиращи мускулна тъкан и кожа върху дигитално копие на череп, смятан за принадлежал на шотландския владетел.

Според анализа чертите на лицето внушават, че Робърт е бил силна личност. Реконструкцията показва, че кралят е бил доста силен и мускулест, но не особено здрав. Учените спекулират, че е имал хронични заболявания, сред които и проказа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *